Benzine 41 keer duurder in Suriname in vergelijking met Venezuela

GFC NIEUWSREDACTIE – De prijs van benzine is in Suriname 41 keer duurder in vergelijking met Venezuela.

Het Zuid- Amerikaanse land biedt daarmee de goedkoopste benzine ter wereld aan zijn burgers. De prijs omgerekend in Amerikaanse dollars in Venezuela is slechts $ 0.020 per liter. De gemiddelde benzineprijs in Suriname is $ 0.82 per liter.

Critici zijn van oordeel dat er iets structureel fout gaat met de brandstofprijsontwikkeling in ons land. Wij zijn te veel onderhevig aan buitenlandse invloeden die grote impact hebben op de prijzen en daarmee onze koopkracht.

Het KSVC liet woensdag aan GFC Nieuws weten dat er in Suriname te veel moet worden betaald bij de pompstations aangezien er sinds de jaren 70 van de vorige eeuw al grote voorraden olie zijn gevonden voor onze kust.

Voor het relatief klein aantal mensen dat in Suriname woont zou er al geruime tijd veel goedkope brandstof beschikbaar moeten zijn, oordeelt het KSVC.

“Maar het tegendeel gebeurt, de benzine wordt steeds duurder, ook omgerekend in Amerikaanse dollars”.

“In de meeste landen met redelijke of grote olievoorraden is het benzinetarief erg laag. Zo is de prijs van een liter benzine in Iran slechts $ 0.062”.

“Zelfs in de Verenigde Staten van Amerika is benzine goedkoper dan in Suriname, waar er per liter $ 0.49  moet worden betaald”,

“Er zijn 47 landen in de wereld waar de benzine goedkoper is, waaronder Zuid – Amerikaanse zoals Venezuela, Colombia, Bolivia en Ecuador”, aldus het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief.

In Nederland en Hongkong moet er het meest worden neergeteld bij de pompstations. In Nederland betaalt men ruim $ 1.975  per liter benzine en in Hongkong  $ 2.385 per liter.

Zie ook> Benzineprijs in Suriname moet snel terug naar SRD 5,- per liter