fbpx

Belangrijke maatregelen in regeringsraad voor stabilisatie wisselkoers

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse regering heeft vorige week woensdag tijdens een regeringsraadvergadering breedvoerig gediscussieerd met deskundigen over de stabilisatie van de wisselkoers.

“Er zijn een aantal maatregelen besproken die mogelijk voor meer koersstabiliteit kunnen zorgen. Deze maatregelen zijn in een matrix vervat en bestaan uit maatregelen die onmiddellijk zullen ingaan of voortgezet zullen worden”, aldus president Chandrikapersad Santokhi maandagavond op een persconferentie.

De maatregelen zullen na de noodzakelijke voorbereidingen binnen een paar dagen worden ingevoerd.

Santokhi heeft verder aangegeven dat twee zaken van cruciaal belang zijn om de koers stabiel en binnen de perken te houden. “Een begroting welke redelijk in balans is. Onze uitgaven moeten voor het belangrijkste deel betaald worden met onze inkomsten en onze verdiencapaciteit als samenleving moet omhooggaan”.

BEKIJK OOK
Mogelijk compensatie voor boeren getroffen door rattenplaag

De verdiencapaciteit van de Surinaamse economie moet volgens het staatshoofd in rap tempo worden opgevoerd. “De verhoging van overheidsinkomsten, verhoging van brandstoftarieven, btw-invoering en rente op de OMO-winsten zijn belangrijk”.

Het staatshoofd heeft opgemerkt dat douanedienst onder facturering drastisch zal moeten aanpakken. “De inning bij de belastingdienst moet geïntensiveerd worden.”