fbpx

Bee: Nog veel verdeeldheid onder Afro-Surinamers

GFC NIEUWSREDACTIE- Voorzitter Marinus Bee heeft tijdens zijn toespraak vandaag bij de herdenking van 149 jaar afschaffing van de slavernij bij het herdenkingsmonument van Kwaku dat er nog veel verdeeldheid is onder de Afro- Surinamers.

Op vrijdag 1 juli hebben verschillende hoogwaardigheidsbekleders de plechtigheid bijgewoond.

Parlementsvoorzitter Bee heeft tijdens zijn toespraak ook de ontwikkelingsachterstanden en mensenrechtenschendingen die zich in Suriname hebben voltrokken tijdens de slavernij benadrukt.

Het thema van de herdenking is “reflecteren op het verleden voor een voorspoedige toekomst”. Bij de herdenking op 1 juli staat de herinnering centraal aan een van de meest gruwelijke tragedies uit de geschiedenis van de mensheid; aan de heroïsche acties van de tot slaafgemaakten en aan de miskende helden die handelen in het aangezicht van groot gevaar en tegenspoed.

BEKIJK OOK
NPS: onderwaardering bijdrage Inheemsen en Javanen

De herdenking is bedoeld om bredere historische verhalen te creëren in het nastreven van specifieke doelen binnen de Afro- Surinaamse gemeenschap, waaronder erkenning, verwerking, rechtsherstel en het realiseren van welzijn en welvaart.

Na het officieel gedeelte is er een bloemenhulde gebracht bij het monument.

Het geheel is georganiseerd door het Nationaal Comite Herdenkings Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden.