fbpx

Bedrijven slachtoffer plunderingen doen mee aan voortraject dialoog

GFC NIEUWSREDACTIE- Vertegenwoordigers van de bedrijven die getroffen zijn tijdens de plunderingen van 17 februari in Suriname hebben in het kader van de voorgesprekken voor de nationale dialoog een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi.

Hierbij hebben leidinggevenden van bedrijven pijnpunten bekendgemaakt en voorstellen geboden over hoe verder te gaan.

Ondernemers van de Suriname Times Mall, Hermitage Mall, Connection Mall, Digicel Waterkant, Martha Mireille en de Suriname Chinese Business Alliance (SCBA), hebben aan de gesprekken deelgenomen op 2 maart.

De aanwezige ondernemers waren het allen mee eens dat het herstel van het zakendoen moeilijk gaat zonder het veiligheidsgevoel. Zowel de materiële en immateriële schade is groot, waarbij personeelsleden van de bedrijven nog in angst zitten. Er wordt gevraagd voor permanente politie en militaire surveillance op belangrijke hoeken in Paramaribo en om de aanvraag op vuurwapen vergunningen voor businesshouders te versoepelen.

Het opstarten van zaken gaat moeilijk. Manuel Enjoem, manager Suriname Times Mall, meldt dat 48 van de 64 units compleet geplunderd en praktisch failliet verklaard zijn. Roland Lalbiharie van de Hermitage Mall zegt dat dankzij kordaat optreden van ondernemers zelf er erger is voorkomen.

OOK INTERESSANT
Team Santokhi faalt: Surinaamse volk heeft nooit juiste uitleg gekregen over complexiteit problemen

De ondernemers zijn bereid voor buurtsurveillance en extra beveiliging in te komen. Michel Brahim, directeur van Martha Mireille, suggereerde tijdelijke vrijstelling van belastingen, in plaats van financiële compensatie om zo weer te kunnen investeren en bij te dragen aan het herstellen van de economie.

Ma Xingrui van de SCBA stelde voor de economische crisis aan te pakken door export te stimuleren. Dit kan door een vast percentage van de belasting terug te storten voor exporteurs zoals dat in China gedaan wordt. Daarnaast is gesuggereerd de ‘doing-business-enviroment’ te verbeteren door onnodige bureaucratie weg te werken en anti corruptie maatregelen te treffen.

Santokhi zegt zeer ingenomen te zijn met de suggesties. Het staatshoofd heeft bekend gemaakt op 3 maart 2023 een joint-werkgroep te installeren bestaande uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid om rust te brengen en maatregelen te zoeken hoe te compenseren, alsook de bedrijfsveiligheid aan te pakken. “ We gaan naar de fase van wederopbouw”, aldus het staatshoofd.