fbpx

Ballen voor grotere bewustwording duurzame ontwikkelingsdoelen langs Inheemse gemeenschappen

GFC NIEUWSREDACTIE- Twee voetballen met daarop de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs), gaat langs de Inheemse gemeenschappen.

VIDS-medewerkers Ivana Vincke en Shylina Lingaard hebben in juni bij vervolgvergaderingen van de Convention on Biological Diversity (CBD) in Nairobi, Kenia elk een bal ontvangen van de non-profit organisatie Spirit of Football (SoF).

Met de ballen wordt gestreefd om een grotere bewustwording op gang te brengen voor de SDGs, zoals doel 4: verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.

“De organisatie spoort aan tot eenheid onder alle burgers en heeft als doel dat eenieder gelijk is en heeft als slogan: Eén Bal, Eén Wereld. SoF ondersteunt ook de Inheemse en Tribale volken, omdat hun rechten belangrijk zijn en de volken moeten beschermd worden”, zegt Ivana Vincke, jongeren medewerker bij Bureau VIDS. Ook benadrukt ze de tiende duurzame ontwikkelingsdoel dat aangeeft om ongelijkheid in en tussen landen terug te dringen.

De bedoeling van de reis van de bal is ook om gendergelijkheid en betrokkenheid bij de duurzame ontwikkelingsdoelen na te streven. Duizenden meisjes en vrouwen zullen spelen, groeien en anderen inspireren op de eerste reis van ‘The Ball’ naar het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in 2023. Ook wordt tot klimaatactie opgeroepen en de sportgemeenschap moet actie ondernemen.

SoF meldt op haar website dat de reis van ‘The Ball’ vergelijkbaar is met de Olympische traditie om een vlam van de ene wedstrijdlocatie naar de andere te dragen, behalve dat het veel omvattender is, omdat iedereen “The Ball” kan schoppen, koppen en ondertekenen. In 2022 en 2023 zal SoF, ondersteund door de Zweedse Postcode Foundation, workshops geven over de hele wereld.

BEKIJK OOK
Financiën heeft nog geen US-dollars beschikbaar gesteld aan importeurs

The Ball en SoF waren eind juli aanwezig op de internationale muziek en kunst festival FloydFest in Virginia, Verenigde Staten, waar fair-play workshops zijn gegeven, handtekeningen verzameld, en met festivalgangers gepraat over klimaatverandering en het belang om klimaatbeloften vast te leggen.

Ivana Vincke, jongeren medewerker bij Bureau VIDS, vertelt dat de ballen zijn ondertekend door jongeren van Witsantie in Para. Daar heeft ook Zachari Zeegelaar, afkomstig uit dat gebied, zijn handtekening op ‘The Ball’ geplaatst.

Zeegelaar is door de Wereldvoetbalbond FIFA, uitverkoren als één van de assistent-scheidsrechters op het aanstaande Wereldkampioenschap voetbal in Qatar, dat eind dit jaar wordt gehouden.

Ook zijn jongeren van verschillende dorpen van Beneden Marowijne in het weekend van 22 tot 24 juli tijdens een activiteit over klimaatverandering te Galibi gewezen op de bedoeling van de bal en ze hebben ook hun handtekeningen op de ballen geplaatst.