fbpx

Baarmoeder verwijderd: hevige menstruaties vrouw zorgen bijna voor haar overlijden

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Een Britse moeder dacht dat haar jarenlange zware menstruatie normaal was totdat ze ontdekte dat ze een aandoening had die haar bijna doodde.

De 50-jarige Jo bracht jaren door met tien dagen durende ongesteldheid, maar dacht er niets van, aangezien haar zus en moeder hetzelfde hadden.

Ze bloedde ook ongecontroleerd indien ze zichzelf sneed of tanden uittrok.

Pas toen ze 20 weken zwanger was van haar derde en ze middels een keizersnee zou moeten bevallen, adviseerde een arts om nader onderzoek te doen. Ze was toen 37 jaar oud.

f10dce0a b3e9 4cca a698 237266a23b84 | GFC

Ze kreeg te horen dat ze de ziekte van Von Willebrand (VWD) had – een veel voorkomende en genetische aandoening, wat verklaart waarom Jo’s familie ook zoveel symptomen had.

Mensen met VWD bloeden meer dan normaal omdat ze niet genoeg stollingseiwitten hebben in hun lichaam.

BEKIJK OOK
Toen ik minister was slijmde bijna iedereen met mij om er rijker van te worden

Na de ontdekking moesten artsen met een uitgebreid plan komen en moest Jo vanaf 20 weken zwangerschap in het ziekenhuis blijven. Haar verhaal vertelt ze via medium TheSun.

Ze kreeg de nodige proteïnen toegediend, maar die waren niet voldoende om de bloeding te stoppen, omdat ze na 2 maanden plotseling weeën kreeg, waardoor met spoed moest worden ingegrepen.

Ze moesten een operatie uitvoeren om de baarmoeder te verwijderen. “Ik was opgelucht dat mijn baby en ik nog leefden”, vertelt ze.

Meer testen onthulden dat Jo’s jongste en oudste kind allebei VWD hadden.

Zij en haar zonen nemen nu verschillende medicijnen om hun aandoening onder controle te houden.