fbpx

Artsen vinden groeiende tand in neus patiënt

GFC NIEUWSREDACTIE- Een 38-jarige patiënt die klaagde over ademhalingsmoeilijkheden door een van zijn neusgaten gedurende enkele jaren, bleek een tand te hebben die in zijn neus groeide.

In hun paper gepubliceerd in The New England Journal of Medicine beschrijven artsen Sagar Khanna en Michael Turner hoe de tand werd geïdentificeerd en wat ze deden om het probleem op te lossen.

Meldingen van ectopische lichaamsdelen zijn uiterst zeldzaam. Ze worden gedefinieerd als lichaamsdelen die groeien op plaatsen waar ze normaal niet groeien.

2 2 | GFC

Het meest voorkomende type ectopische groei betreft tanden. En in Meestal groeit het in de verkeerde richting in de bovenkaak.

In dit nieuwe geval vonden de artsen eerst een afwijkend septum samen met verkalkte septumsporen. Na een nadere blik tijdens rhinoscopie, waarbij een camera in een neusgat werd ingebracht, vonden ze wat zij beschreven als een wit voorwerp dat uit de wand van het rechter neusgat stak.

BEKIJK OOK
32-jarige verpleegkundige die haar 3 kinderen om het leven bracht is vergeven door echtgenoot

De specialisten besloten om röntgenfoto’s te maken. De beelden toonden aan dat het een ectopische tand was die omhoog was gegroeid van de kaak in plaats van naar beneden in de mond, zoals gebruikelijk is.

De artsen stelden een operatie voor en de patiënt stemde toe. De tand werd zonder complicaties verwijderd.

De man kwam later terug voor nacontrole en kon weer vrij ademen.

Foto: The New England Journal of Medicine