Apen kunnen dure items herkennen die ze kunnen stelen in ruil voor voedsel

GFC NIEUWSREDACTIE- Apen op Bali hebben de economie onder de knie en weten welke voorwerpen ze van toeristen moeten pakken om een behoorlijke hoeveelheid snacks te krijgen, concluderen wetenschappers.

Intelligente apen hebben bedacht hoe ze dure items kunnen identificeren – zodat zij ze kunnen stelen en losgeld kunnen krijgen voor voedsel, ontdekten wetenschappers.
Tablets, telefoons en zonnebrillen behoren tot de objecten die primaten met lichte vingers kunnen wegrukken, wetende dat hun eigenaren ze wanhopig zullen terughalen, meldt Mirror.
Door dure items te pakken, hebben ze vastgesteld dat ze een overeenkomstige waarde in snacks kunnen eisen, zo luidt een nieuwe studie. Het komt nadat experts een groep volwassen wilde langstaartapen op Bali hebben bestudeerd.
Wetenschappers van de Universiteit van Lethbridge in Canada en de Udayana Universiteit in Indonesië zeiden dat de dieren “ongekende economische besluitvormingsprocessen” hadden laten zien.
En ze ontdekten dat de apen “voorwerpen konden gebruiken als symbolische hulpmiddelen om specifieke voedselbeloningen aan te vragen”.
Ze worden hier beter in naarmate ze ouder worden, zeiden experts. De onverwachte conclusie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society na een studie van apen in de Uluwatu-tempel.
Wetenschappers filmden de apen die spullen van toeristen stalen en ze vasthielden voor losgeld.