fbpx

‘Amerikaanse troepen staan klaar om oorlog te voeren tegen Rusland’

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Amerikaanse vliegdekschip is klaar om een internationale defensie te leiden als Rusland de aanvallen op Oekraïne en zijn bondgenoten opvoert.

De USS George H.W. Bush (CVN 77), gedoopt in 2006 en geleverd aan de marine in 2009, leidt in de Adriatische Zee Neptunus Strike 2022 – een inzet van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) die afschrikking en verdediging in het Euro-Atlantische gebied test.

Geallieerde en partnerlanden die deelnemen zijn Albanië, Canada, Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Noord-Macedonië, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

“De Neptunus-serie is een tastbare demonstratie van de kracht en het vermogen van het NAVO-Bondgenootschap in alle domeinoperaties”, zei viceadmiraal Thomas Ishee, commandant van de Amerikaanse Zesde Vloot en Naval Striking and Support Forces NATO, in een verklaring bij de aftrap van de inzet op 14 oktober in Oeiras, Portugal.

“Neptunus Strike 22.2 is een goed voorbeeld van het vermogen van de NAVO om high-end maritieme oorlogsvoeringscapaciteiten van een geallieerde carrier strike group te integreren, waardoor ons collectieve vermogen om af te schrikken en te verdedigen wordt gewaarborgd.”

BEKIJK OOK
Minstens 488 doden bij protesten in Iran

Het schip omvat meer dan 80 vliegtuigen, 14 schepen en ongeveer 6.000 personeelsleden van 24 NAVO-bondgenoten en -partners, waaronder Finland en Zweden.

Als onderdeel van oefeningen vlogen F-18’s van de Amerikaanse marine de afgelopen dagen van het vliegdekschip naar Litouwen, samen met Frankrijk, Letland en Hongarije.

Daarvoor sloot hetzelfde gevechtsvliegtuig zich naar verluidt aan bij Canadese gevechtsvliegtuigen voor patrouilles boven Roemenië.
USS George H.W. Bush schout-bij-nacht Dennis Velez vertelde Sky News in een grote hangar aan boord dat vrede altijd het antwoord is, maar dat Amerikaanse troepen waakzaam blijven.

“We willen dat de oorlog [in Oekraïne] voorbij is en de stabiliteit terugbrengt in de regio en een vreedzaam en stabiel Europa heeft, maar voor ons zijn we er klaar voor,” zei Velez.

Hij zei dat hij twee Russische oorlogsschepen zag die NAVO-oefeningen observeerden, beide entiteiten die onder internationaal recht en uit eigen beweging in internationale wateren opereren.

Foto: Smith Collection/Gado/Getty Images