fbpx

Amerikaanse militaire chirurgen ronden na twee weken medische missie in Suriname af

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) van het Amerikaanse leger heeft donderdag zijn twee weken durende missie in Suriname afgerond met een slotceremonie in het Academisch Ziekenhuis.

Van 1 tot en met 15 februari voerde het LAMAT-team gratis operaties uit in het Academisch Ziekenhuis, verleende het gratis tandheelkundige zorg bij Stichting Jeugdtandverzorging (JTV) en deelde het best practices met hun Surinaamse tegenhangers.

Tijdens de slotceremonie gaf de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher opmerkingen waarin hij de samenwerking tussen de medische teams van beide landen prees en hen bedankte voor hun harde werk.

Ambassadeur Faucher bedankte ook het ministerie van Volksgezondheid voor het faciliteren van het bezoek van LAMAT, evenals het Academisch Ziekenhuis en JTV voor het integreren van het team in hun activiteiten.

Hij merkte op: “de mogelijkheid om samen te werken, vooral om persoonlijk samen te werken, is meer waard dan goud. Door dit werk hebben we elkaar kunnen motiveren en kunnen we elkaar helpen. En dat is onbetaalbaar.”

Hij merkte op dat de LAMAT-missie niet alleen persoonlijke relaties opbouwde, maar ook leidde tot een echte uitwisseling van kennis en, belangrijker nog, Surinamers een broodnodige gratis medische behandeling bood.

In een paneldiscussie na het formele gedeelte van de ceremonie deelden het medische team van LAMAT en hun Surinaamse tegenhangers verhalen over hun ervaringen en hoe ze hadden samengewerkt, evenals wat ze hadden geleerd.

Agnieska Jackson, een gecertificeerde geregistreerde verpleegkundige anesthesist van LAMAT: “Dit was een fenomenale ervaring. We waren erg onder de indruk van het personeel in de operatiekamer en hoe ze uitdagingen overwonnen, en we hebben veel geleerd. Het was een groot voorrecht en een eer om deel uit te maken van deze missie.”

OOK INTERESSANT
Manspasi tentoonstelling belicht verbondenheid Suriname en Nederland bij emancipatiestrijd

In totaal voerde het medische team van LAMAT 40 operaties uit, behandelde 78 patiënten op de spoedeisende hulp en verleende zorg aan 230 tandheelkundige patiënten, voornamelijk weeskinderen, kinderen in nood en mensen met een handicap.

Ze doneerden ook $ 105.000 USD aan medicijnen en medische / tandheelkundige benodigdheden. Daarnaast repareerde LAMAT medische apparatuur, waaronder twee stoomgeneratormotoren voor sterilisatiemachines, en zelfs vloeren in de operatiekamer.

Als toevoeging aan het programma sloten LAMAT-tandheelkundige zorgverleners zich aan bij JTV bij het openen van een nieuwe tandheelkundige zorgfaciliteit in Redi Doti en het verlenen van zorg aan patiënten daar.

LAMAT maakt deel uit van de Enduring Promise-missie van het U.S. Southern Command (USSOUTHCOM).

De operaties werden gecoördineerd met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid en de medische directeuren van ziekenhuizen om te profiteren van extra operatiekamercapaciteit zonder Surinaamse medische zorgverleners te verdringen. Amerikaanse medische professionals werkten hand in hand met lokale artsen om de continuïteit van de zorg na alle chirurgische procedures te waarborgen.

Het U.S. Southern Command voert een reeks medische hulpoperaties uit in Suriname, Guyana en St. Lucia om partnerschappen op te bouwen, hulp te bieden aan overweldigde medische faciliteiten en de volksgezondheidscapaciteit van de regio te verbeteren.