fbpx

Amerikaanse militaire chirurgen beginnen twee-weken-durende medische missie in Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Tussen 1 en 15 februari zal het Lesser Antilles Medical Assistance Team (LAMAT) van de Verenigde Staten operaties uitvoeren en kennis uitwisselen in Suriname als onderdeel van de Enduring Promise-missie van het U.S. Southern Command (USSOUTHCOM).

De LAMAT is een medisch team dat bestaat uit 29 Amerikaanse joint force chirurgische en tandheelkundige professionals en ondersteunend personeel die gratis algemene en tandheelkundige chirurgie zullen bieden in het Academisch Ziekenhuis en bij Stichting Jeugdtandverzorging (JTV).

Tijdens de openingsceremonie voor de missie in het Academisch Ziekenhuis op 31 januari gaven waarnemend minister van Volksgezondheid Steven Mac Andrew en Priyadarshi Sen, plaatsvervangend hoofd van de missie van de Amerikaanse ambassade, opmerkingen waarin ze de samenwerking tussen de medische teams van beide landen prezen en de chirurgen bedankten voor hun harde werk.

Het U.S. Southern Command en de Amerikaanse ambassade doneerden ook vijf sets algemene chirurgische instrumenten aan het Academic Hospital en nog eens vijf aan het ministerie van Volksgezondheid voor distributie naar andere ziekenhuizen.

Plaatsvervangend hoofd van de missie Sen merkte op: “Deze missie is representatief voor de Amerikaanse toewijding aan onze partners door middel van vrijblijvende hulp. LAMAT komt onze belofte na om een vertrouwde partner in Noord- en Zuid-Amerika te zijn door de samenwerking te vergroten en de capaciteit van partnerlanden op te bouwen, zodat we snel kunnen samenwerken wanneer ondersteuning nodig is.”

OOK INTERESSANT
Zwaar mishandelde man die op wegdek viel en werd overreden overlijdt in ziekenhuis

Patiënten werden geselecteerd door het ministerie van Volksgezondheid in coördinatie met medische directeuren van ziekenhuizen, op basis van de soorten operaties en procedures waarvoor de Amerikaanse militaire chirurgen zijn gecertificeerd om uit te voeren; voornamelijk gastro-intestinale chirurgie zoals hernia en cyste excisies.

De tandheelkundige patiënten werden geïdentificeerd door JTV, dat tandheelkundige zorg biedt aan achtergestelde bevolkingsgroepen.

De operaties van LAMAT zijn gecoördineerd met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid en medische directeuren van ziekenhuizen om te profiteren van extra operatiekamercapaciteit zonder Surinaamse medische zorgverleners te verdringen.

Amerikaanse medische professionals zullen hand in hand werken met lokale artsen om de continuïteit van de zorg na alle chirurgische procedures te waarborgen. Het team brengt alle medicijnen, benodigdheden en apparatuur mee die nodig zijn voor de operaties en zal overtollige voorraden achterlaten bij het ziekenhuis.

Het U.S. Southern Command voert een reeks medische hulpoperaties uit in Guyana, Suriname en St. Lucia om partnerschappen op te bouwen, hulp te bieden aan overweldigde medische faciliteiten en het collectieve vermogen van de regio om complexe wereldwijde uitdagingen aan te gaan te verbeteren.