Amerikaanse kustwacht deelt best practices met Surinaamse collega’s

GFC NIEUWSREDACTIE- Tijdens een bezoek aan Suriname van 15 tot 30 mei heeft een groep experts van de Amerikaanse kustwacht best practices op het gebied van havenveiligheid gedeeld met hun Surinaamse collega’s.

Het bezoek werd gecoördineerd door de Amerikaanse ambassade in Paramaribo en was het jongste bezoek sinds de coördinatie tussen de Amerikaanse kustwacht en Suriname om de havenbeveiliging te versterken in 2006 begon.

Tijdens dit bezoek hebben de kustwachtdeskundigen een ontmoeting gehad met de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), de aangewezen autoriteit van Suriname voor de havenveiligheidsinspanningen van het land.

De bezoekende Amerikaanse kustwachtdeskundigen hadden ook uitgebreide gesprekken met de Surinaamse Kustwacht.

Het bezoek gaf de experts van de Amerikaanse kustwacht de kans om samen met de verschillende Surinaamse autoriteiten te onderzoeken hoe de veiligheid verder kan worden verbeterd dan de vereisten van de International Ship and Port Facility Security (ISPS) Code.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Fan Kim Kardashian stuurt haar morning- after pil en diamanten ring, krijgt contactverbod

De belangrijkste doelstellingen van de ISPS-code – die sinds 2004 van kracht is – zijn regeringen en scheepvaart- en havenindustrieën over de hele wereld te helpen preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen tegen bedreigingen voor schepen of havenfaciliteiten die worden gebruikt voor de internationale handel, en om informatie-uitwisseling op alle niveaus over bedreigingen en mogelijke oplossingen daarvoor te bevorderen.

De ISPS is dus van vitaal belang voor een land als Suriname, dat afhankelijk is van de scheepvaart voor de in- en uitvoer van goederen die het levensonderhoud van haar bevolking in stand houden.

Het bezoek was ook een kans voor de experts om te praten met havenbeveiligers van Oliestieger, NV Meelmaatschappij De Molen, Rubis Suriname Terminal, Sol en Traymore NV.

Deze bedrijven spelen een cruciale rol in de economische gezondheid van Suriname, omdat zij het land op de wereldmarkt houden van waaruit het zijn welvaart als kustnatie in stand houdt.

De Amerikaanse kustwacht brengt dergelijke bezoeken vanwege de toenemende handel en reizen tussen Suriname en de VS.

In 2020, zelfs in het midden van de wereldwijde pandemie die het reizen beperkte, kwamen er ruim 150 schepen aan in de VS, die georganiseerd waren vanuit Suriname of de haven van Suriname waren gepasseerd.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten