fbpx

Afrikaanse verzekeraars gaan de strijd tegen klimaatverandering aan met een toezegging van 14 miljard dollar

GFC NIEUWSREDACTIE- Een groep van meer dan 85 verzekeraars in Afrika heeft toegezegd een financieringsfaciliteit te creëren om $ 14 miljard aan dekking te bieden om de meest kwetsbare gemeenschappen van het continent te helpen omgaan met risico’s van klimaatrampen zoals overstromingen en droogtes.

De toezegging om de African Climate Risk Facility (ACRF) te creëren, werd woensdag gedaan tijdens de COP27-klimaatbesprekingen, omdat ontwikkelingslanden hun rijkere leeftijdsgenoten pushen om meer te doen om hen te helpen betalen voor de kosten van het reageren op dergelijke gebeurtenissen.

De vraag naar compensatie voor het “verlies en de schade” veroorzaakt door de opwarming van de aarde is al lang afgewezen door rijke landen, waarvan de leiders op hun hoede zijn voor het accepteren van aansprakelijkheid voor de emissies die de klimaatverandering veroorzaken.

BEKIJK OOK
Hoofd politieacademie Haïti gedood in trainingsfaciliteit

Afrika, dat verantwoordelijk is voor minder dan 4% van de uitstoot van broeikasgassen, zal naar verwachting al lang zwaar worden getroffen door klimaatverandering.

Tegen die achtergrond is het Afrikaanse verzekeringsplan gebaseerd op het creëren van een schaalbaar, lokaal marktgebaseerd financieringsinstrument om landen te helpen het financiële risico van klimaatschokken beter te beheren en de veerkracht van de meer kwetsbare gemeenschappen te vergroten, aldus de groep in een verklaring.

“Dit is de Afrikaanse verzekeringssector die zegt: laten we samenkomen en proberen dit zelf op te lossen”, zegt Kelvin Massingham, directeur risico en veerkracht bij FSD Africa, een van de partners achter de lancering.