Dat advocaten gewetenloos zijn is onzin

INGEZONDEN– Het is een terugkerende discussie op social media: advocaten hebben geen geweten.

Je leest opmerkingen als: “Hoe kan iemand een zware misdadiger verdedigen? Iemand met enig moreel besef zou die schurk hebben afgewezen. Als advocaat kan je geen mensen die een zwaar delict hebben gepleegd verdedigen!

De strafzaak tegen ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, loopt al enkele maanden. Volgens het Openbaar Ministerie zou Hoefdraad verschillende wetten hebben overtreden, waaronder de Anti-corruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt.

Waar Hoefdraad zich op dit moment bevindt, is onbekend, omdat hij al enkele maanden spoorloos is. Het OM heeft recent 20 jaar strafeis gevraagd, terwijl de advocaten van de ex-minister vrijspraak eisen.

Velen twijfelen aan de integriteit van de advocaten en delen ongenuanceerd hun mening op social media: “Deze advocaten hebben geen geweten. Ze kunnen voor geld zelfs hun moeder verkopen. Sluit deze advocaten op in plaats van hun cliënten; ze zijn medeplichtig voor het vernietigen van ons land. Deze advocaten hebben geen hart voor Suriname!”

OOK INTERESSANT
IsDB-president historisch bezoek aan Latijns-Amerika om banden met Guyana en Suriname te versterken

Maar wat we niet willen of misschien niet kunnen beseffen, is dat advocaten helemaal geen egoïsten zijn. Volgens ons rechtssysteem en internationaal is dat zo, is dat een eenieder recht heeft op rechtshulp; ongeacht je het daar eens mee bent of niet.

Advocaten dienen zich te alle tijden professioneel op te stellen en hebben daarom een professioneel geweten. Indien de advocaat gelooft dat de zaak op goede gronden en te goeder trouw verdedigd kan worden, zal die de zaak in behandeling nemen.

OOK INTERESSANT
Vrouw opgepakt voor herhaaldelijke valse 112-meldingen, belde duizenden keren

Advocaten zijn mensen die een belangrijke rol spelen in ons rechtssysteem. Weliswaar verdedigen ze ook moordenaars, oplichters en boeven, maar ook die hebben recht op een eerlijk proces; zo ook Hoefdraad.

Overigens kan het Openbaar Ministerie er ook naast zitten. Daarom zijn checks and balances nodig in een geciviliseerde samenleving.

Zonder advocaten kunnen we wel terug naar het stenen tijdperk: gewoon een paar stenen op je kop en het probleem is opgelost.

B. Biswane

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Wordt voortvluchtige Gillmore Hoefdraad toch nog gepakt?