Activist Asawini terug in Suriname

regina asawini edenburg

GFC NIEUWSREDACTIE- Activist Regita ‘Asawini’ Edenburg is terug in Suriname.

Omdat haar verblijfsvergunning eerder is ingetrokken door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zal zij in vreemdelingenbewaring blijven.

Amoksi werd vrijdag door de rechter op het matje geroepen over de wijze van uitzetting via Frans-Guyana. Amoksi zei dat het om logistieke redenen is gebeurd, maar gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. Op grond hiervan moest Asawini worden teruggehaald naar Suriname.

De activiste beschikte niet over de juiste documenten. Gebleken is dat Asawini het land is uitgezet met een noodpaspoort uitgegeven door het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De Fransen accepteerden dit niet, te meer omdat de vrouw de Nederlandse nationaliteit bezit.

Het kort geding dat door haar advocaten aanhangig werd gemaakt, wordt mogelijk dinsdag voortgezet, omdat de advocaat Asawini ook wil horen.

Asawini werd vorige week zondag eerst aangehouden op verdenking van diefstal en bedreiging. De advocaten hadden een verzoek bij de rechter-commissaris ingediend om haar in vrijheid te stellen. Nog voor de zaak in behandeling werd genomen, heeft het Openbaar Ministerie haar in vrijheid gesteld.

OOK INTERESSANT
President Santokhi’s rijkdomvertoon zorgt nog steeds voor veel ergernis onder arme bevolking

Asawini kreeg echter gelijk op 29 mei een beschikking waarin stond dat ze sinds 16 maart illegaal in het land is. Haar verblijfsvergunning zou zijn ingetrokken, omdat zij de openbare orde zou verstoren en staatsgevaarlijk is.