fbpx

ABOP erkent bijzondere rechten Inheemsen en Javanen vanwege achtergestelde posities

INGEZONDEN– De kasiri en de Javaanse keuken zijn twee aspecten die vandaag bij de herdenking van de Dag der Inheemsen en de Javaanse immigratie uiteraard op de voorgrond staan.

Echter stelt de Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (ABOP) dat de bijdrage die de eerste bewoners van ons geliefd land en de Javanen niet vergeten mag worden.

Internationaal dienen de Inheemsen ook waardering te krijgen voor hun strijd voor bescherming en behoud van de biodiversiteit, waarbij het aardse leven gegarandeerd kan blijven voor de komende generaties na ons. Zonder strijd van de Inheemsen voor behoud van o.a. de Amazone oerwoud, waarbij bepaalde het met hun leven moesten bekopen, zouden de gevolgen van de klimatologische veranderingen erger zijn dan wat het nu is.

Het ondersteunen van de Inheemsen en Tribalen in hun strijd voor het erkennen van hun grondenrechten door deze regering mag daarom niet lost gezien worden in het kader van beschermen en behoud van onze biodiversiteit, omdat vooral de Inheemse gemeenschap de beste hoeder is van biodiversiteit.

De ABOP erkent dat de Inheemsen het recht hebben als eerste bewoners om strategische posities in te nemen in het politiek bestuurlijke en heeft daarom ervoor gezorgd dat de heer Albert Jubithana de eerste Inheemse minister van Suriname is geworden, waarbij hij gezamenlijk met de Inheemsen via het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme een bijdrage kan leveren aan het verder ontwikkelen van toerisme binnen alle Inheemse gebieden. Met het plaatsen van de eerste Trio in ons parlement heeft de ABOP ook gezorgd voor een historische Inheemse doorbraak.

BEKIJK OOK
Oproep tot grote eenheidsmanifestatie op Marrondag

Ook de Javanen in achtergestelde posities worden door de geel zwarte partij niet vergeten. Wij dienen ervoor te waken dat elk één in onze samenleving meegaat met de positieve ontwikkeling en daarin ook wordt meegenomen. Op deze bijzondere dag is het belangrijk stil te staan bij wat onze voorouders ons hebben meegegeven.

De rode draad daarvan is de saamhorigheid en het respect voor elkaar hebben. Dit komt helemaal tot uiting bij de viering van deze dag in onder andere de Palmentuin en vooral in Commewijne, waar er veel Javaanse broeders en zusters van ons wonen. Deze groep heeft zich vooral bewezen in de landbouw en daarna ook in de handel.

Cultuur is de manier waarop wij over elkaar leren. Deze dag is dan ook uitermate geschikt om meer te weten te komen over de manieren van de eerste bewoners van ons land. Zij dragen met trots hun cultuur uit en kan gesteld worden dat zij deze hebben kunnen waarborgen.

Met deze dag zijn voor beide groepen de felicitaties op zijn plaats. Immers, hoe zou ons land eruitzien zonder deze twee bevolkingsgroepen?

Als ABOP feliciteren wij de totale Surinaamse gemeenschap, in het bijzonder de inheemsen en Javaanse broeders en zusters, met deze bijzondere dag.