Aanhoudende regens zorgen voor wateroverlast bestuursresort Kabalebo

wateroverlast overstroming

GFC NIEUWSREDACTIE- Als gevolg van de aanhoudende regens zijn enkele gebieden in het bestuursresort Kabalebo in het Surinaams binnenland onder water gelopen.

Het gaat voornamelijk om percelen en huizen van bewoners in de dorpen Apoera en Section. Te Sandlanding zijn er ook enkele percelen onder water gelopen.

De districtscommissaris van Kabalebo, Josta Lewis, nam zelf poolshoogte om zo een inventarisatie te kunnen maken van de opgelopen schade. Dit rapport zal worden opgestuurd naar het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing om verder na te gaan hoe de burgers van meer schade bespaard kunnen blijven en of gecompenseerd kunnen worden.

Verder is de buitendienst van het districtscommissariaat druk bezig met het zoeken naar de oorzaak van de wateroverlast om zo snel mogelijk daarin een oplossing te brengen.

Het vermoeden bestaat er dat er verstoppingen zijn bij duikers die ervoor moeten zorgen dat het water afgevoerd kan worden naar de rivier. Op enkele plekken is geconstateerd dat het water in de goten blijft zitten en niet door kan stromen. Dit terwijl het water op andere plekken wel normaal wegstroomt.

OOK INTERESSANT
Gewapende overvallers mishandelen en beroven drie slachtoffers in woning

Het is ongekend dat men in dit gebied te kampen heeft met wateroverlast. Vele burgers gaven aan dat ze dit voor het eerst meemaken. Ze hebben enkele keren wel wat water op hun erf gehad, maar dat trok al snel weg.

Velen zijn in de avond wakker geschrokken en merkten dat het water hun huis binnen was gedrongen. Koelkasten en andere apparatuur moesten terstond hogerop geplaatst worden om ergere schade te voorkomen. Desondanks lijkt de geleden schade erg groot te zijn.

Lorenso Kasmani, operational forecaster van de Meteorologische dienst Suriname, meldt dat er zich een tropische golf boven de westgrens van Suriname bevindt, die richting Guyana gaat. De gemeten neerslag van het westen m.n. Apoera is 101.4 mm. Dit is veel hoger dan de gemiddelde neerslag per m2.

De voorspelling voor de komende periode is dat in de middag er nog wat neerslag zal zijn, maar de komende dagen zal afnemen.

OOK INTERESSANT
Regering wil kleine goudmijnbouw in formele sfeer brengen