fbpx

A20, Amazone Partij, DOE, HVB, PALU bezoeken onder water gelopen gebieden Brokopondo

GFC NIEUWSREDACTIE- A20, APS, DOE, HVB en PALU, enkele buitenparlementaire politieke organisaties in Suriname, hebben de onder water gelopen gebieden in Brokopondo bezocht.

Zij hebben tijdens het oriƫntatiebezoek de noden van de bewoners aangehoord. Zij vragen dringend aandacht voor de problemen waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden.

De politieke partijen roepen de regering op om de getroffen gebieden te voorzien van schoon drinkwater voor zolang dat nodig is. Er is hier grote behoefte aan.

Tevens wordt de regering opgeroepen om in het verleden gestarte projecten af te maken. Deze projecten hoeven niet veel meer te kosten maar zijn erg belangrijk voor welvaart en welzijn van de aldaar wonende Surinamers.

Het bezoek begon in Klaaskreek met een ontmoeting met Basja King Samuel. In diverse toespraken werd benadrukt dat “wij allemaal Surinamers zijn en als onze broeders en zusters in het binnenland hulp nodig hebben wij moeten helpen”.

Op korte termijn wordt er water aangeboden maar op lange termijn zal er gekeken moeten worden naar duurzame oplossingen, zeggen de politieke organisaties in een persbericht.

Hierna werden de dorpen Kapasi Kele, Muje Kriki en Nieuw Lombe aangedaan. De behoefte aan drinkwater in deze dorpen bleek ook groot te zijn omdat de waterbronnen onder water zijn gelopen. Basja Korneles Linga van Kapasi Kele, basja Roy Poeketi en de bewoners van Nieuw Lombe toonden hun dank voor het meegenomen drinkwater.

BEKIJK OOK  Personeel Nationale Loterij wacht nog op salaris

Te Kapasi Kele werd aangegeven dat het drinkwaterproject onder de vorige regering halverwege is gestopt. Vele beloften zijn gemaakt door opeenvolgende regeringen maar weinig daarvan zijn nagekomen.

Op de lange termijn zal er gekeken moeten worden naar duurzame oplossingen. Niet alleen in de richting van het verplaatsen van de leefgemeenschappen naar hoger gelegen gebieden, maar ook in de richting van het beter beheren van de stuwdam met meer moderne instrumenten waarbij door regen- en debietmetingen bovenstrooms voortijdig voorspeld kan worden wanneer en hoeveel er gespuid moet worden. Het spuien kan hierdoor verspreid worden over een langere periode zodanig dat er minder gebieden onder water zullen lopen.

De regering wordt opgeroepen om het niet alleen bij woorden te laten, maar ook de nodige stappen te doen om te komen tot deze duurzame oplossingen.

De buitenparlementaire politieke partijen zijn van mening dat het beter beheren van de Afobaka Stuwdam een noodzaak is gegeven het veranderende klimaat. “Doen wij dit niet dan is het gevaar groot dat ook Paramaribo zal onderlopen als er plotseling veel meer gespuid zal moeten worden in de toekomst”, menen de politieke organisaties.