Terwijl Suriname op 1 juli de afschaffing van de slavernij herdacht tijdens Keti Koti, stelt UMA Legal Aid & Marketing (UMA) dat voor een grote groep burgers de strijd om vrijheid nog lang niet gestreden is.
Duizenden Surinamers werken vandaag de dag onder omstandigheden die sterk doen denken aan moderne slavernij: geen betaling van overuren, geen ziekteverlof, geen vakantiegeld, en structureel werken op zon- en feestdagen zonder compensatie.
Volgens UMA wordt deze situatie veroorzaakt door de sociaaleconomische crisis waarin het land verkeert. Werkenden, vaak alleenstaande moeders of gezinnen in armoede, voelen zich genoodzaakt om slecht betaalde arbeid te verrichten onder zware en onrechtvaardige omstandigheden, simpelweg omdat het alternatief werkloosheid of honger betekent.
“Hoewel er arbeidswetgeving bestaat die werknemers rechten toekent, durven velen zich daar niet op te beroepen,” aldus UMA. “Werkgevers maken misbruik van de kwetsbare positie van mensen die financieel afhankelijk zijn van elke SRD.”
Schijn van vrijheid
In plaats van vooruitgang, ziet UMA bij veel burgers juist een verslechtering van de levensstandaard. Medewerkers werken vaak zonder rustdagen, zonder verzekeringen of pensioenopbouw, en moeten meerdere banen combineren om rond te komen.
Deze realiteit staat volgens UMA in scherp contrast met de idealen van emancipatie en vrijheid die Keti Koti symboliseert.
“We herdenken elk jaar het einde van de slavernij, maar vergeten dat een groot deel van de werkende bevolking nog steeds gebukt gaat onder uitbuiting en structureel onrecht,” stelt UMA. “Zij dragen nog dagelijks onzichtbare ketenen.”
Impact op gezinnen en gezondheid
De impact van deze werkomstandigheden is groot. Chronische stress, fysieke uitputting en het gebrek aan tijd voor opvoeding en gezinsleven tasten de kwaliteit van leven ernstig aan.
Kinderen groeien op met afwezige ouders, wat weer leidt tot sociale en emotionele problemen. Tegelijkertijd ontbreekt het velen aan toegang tot medische zorg of psychosociale begeleiding.
UMA doet een indringend beroep op de nieuwe regering om deze situatie met urgentie aan te pakken. Zij benadrukt dat het herstel van de sociaaleconomische situatie meer vereist dan macro-economische groei alleen.
Er is behoefte aan onder meer striktere handhaving van arbeidswetgeving, herziening van het minimumloon op basis van werkelijke kosten van levensonderhoud, sociale vangnetten voor gezinnen in armoede en stimulering van menswaardig werk dat in balans is met gezinsleven en gezondheid.
“Moeders en vaders mogen niet langer gedwongen worden om onder benarde omstandigheden drie banen te combineren om te overleven,” aldus UMA. “Echte vrijheid betekent ook waardig werk, bestaanszekerheid en bescherming van fundamentele rechten.”
De viering van Keti Koti roept op tot reflectie: wat is vrijheid waard, als zoveel Surinamers gevangen zitten in economische afhankelijkheid en werkdruk zonder rechten?
“We herdenken de strijd van de tot slaaf gemaakten. Laten we hun nalatenschap niet schenden door onze ogen te sluiten voor de moderne uitbuiting van hun nazaten.
“De ketenen zijn misschien verdwenen uit beeld, maar velen dragen ze nog steeds – onzichtbaar, maar voelbaar. Elke dag”.

Sheryl D. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.