Recentelijk werd bekend dat sommige Amsterdammers in de bijstand een extra toelage van 150 euro per maand krijgen.
Dit is onderdeel van een pilotproject voor onvoorwaardelijke inkomenssteun.
Het klinkt als een mooie kans voor Surinamers in de bijstand om eindelijk dat vliegticket naar Paramaribo te kunnen betalen, mits zij natuurlijk zijn geselecteerd voor de pilot.
Maar, en dat moeten we goed begrijpen, deze extra toelage is niet alleen voor Surinamers. Het is een project waar iedereen in de bijstand, willekeurig geselecteerd, in principe recht op heeft.
De gelukkigen die het ontvangen zijn dus niet beperkt tot één groep; iedereen die in de bijstand zit, kan in aanmerking komen.
Toch vraag ik me af of dit extraatje daadwerkelijk het verschil maakt voor een vliegticket naar Suriname.
Een retourticket naar Paramaribo kost vaak tussen de 800 en 1.600 euro, afhankelijk van het seizoen.
Zelfs met 150 euro per maand extra, duurt het maanden voordat je genoeg hebt gespaard, vooral als er andere dringende kosten zijn die voorrang krijgen.
Dit extra geld gaat niet zomaar naar een vliegticket, het wordt vaak ingezet voor de noodzakelijke rekeningen die iedere maand weer voor de deur staan.
Daarnaast heeft een groot aantal mensen in de bijstand te maken met structurele schulden. Het extra geld wordt dan vaak gebruikt om achterstallige betalingen in te halen, waardoor er weinig overblijft voor een luxe zoals een vliegticket.
De hoge vaste lasten zoals huur, energie en zorgpremies blijven immers elke maand bestaan, ongeacht de hoogte van de toelage. Zelfs met een bonus blijft er weinig ruimte over voor luxe uitgaven.
Voor gezinnen wordt de situatie nog ingewikkelder. De kosten voor meerdere vliegtickets zijn simpelweg te hoog.
Als je met een gezin van vier naar Paramaribo wilt, kom je al snel in de duizenden euro’s, en met 150 euro per maand blijft dat ver buiten bereik.
Dus, hoewel dit extraatje voor sommige mensen in de bijstand misschien wat verlichting biedt, verandert het weinig aan de financiële situatie van veel Surinamers, en ook van anderen in de bijstand.

De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud