In de aanloop naar de verkiezingen van mei 2025 lijkt Suriname steeds dieper weg te zakken in een klimaat van wantrouwen, manipulatie en verdachtmakingen.
Steeds vaker zien we dat prominente politici van uiteenlopende partijen het mikpunt worden van plotselinge beschuldigingen en gelekte informatie, vaak op momenten dat de verkiezingsstrijd intensiveert.
De timing van deze aantijgingen roept vragen op. Waarom komen zulke verhalen precies nú naar buiten? En waarom worden ze meteen breed gedeeld op sociale media, nog vóór een onderzoek is gestart of afgerond?
Het lijkt erop dat het electorale gevecht zich niet langer beperkt tot inhoudelijke debatten, maar steeds vaker wordt uitgevochten via sensatie, geruchten en strategische lekken.
Deze ontwikkeling is gevaarlijk. Als politieke campagnes veranderen in karaktermoord, verliest de kiezer zicht op de werkelijke inhoud en visie van partijen.
De democratie lijdt wanneer kiezers worden gemanipuleerd met halve waarheden, ongetoetste claims en emotionele ophef.
Natuurlijk moeten politici zich verantwoorden wanneer er sprake is van ernstig wangedrag. Maar dat proces hoort plaats te vinden binnen de kaders van de rechtsstaat, niet in de rechtbank van de publieke opinie op Facebook of in anonieme WhatsApp-groepen.
In een tijd waarin deepfakes, betaalde aanvallen en doelbewuste desinformatie floreren, is extra waakzaamheid geboden.
Wanneer bovendien het rechtssysteem wordt misbruikt voor politieke doeleinden, is het niet alleen de beschuldigde die schade oploopt.
Dan verliest het hele volk. Laten we dus waakzaam blijven, kritisch denken en blijven kiezen voor rechtvaardigheid boven rumoer.
J. Kerto

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud