Bhikharie noemt uitspraak rechter “totaal misvormde rechtspraak”

roy bhikharie

De recente uitspraak van de rechter in hoger beroep, waarin de eisen van de politieke partijen VLS, DNL en A20 mogelijk de verkiezingen in gevaar zouden brengen, heeft veel discussie opgeroepen.

PVP-voorzitter Roy Bhikharie zegt tegenover GFC Nieuws dat dit een “totaal misvormde rechtspraak” is.

Volgens hem is de toewijzing van de eisen ondergeschikt gemaakt aan de voortgang van het verkiezingsproces.

“Met de uitspraak van het Hof worden de democratische invulling en de fair play onrechtmatig verminderd,” stelt Bhikharie.

Hij vraagt zich af of de uitspraak nog wel te rijmen is met de principes van rechtspraak: “Is dat Vrouwe Justitia? Is dat rechtspraak zonder aanzien des persoons? Is dat het symbool van het zwaard voor rechtvaardigheid?”

Bhikharie merkt op dat onrechtmatigheden het verkiezingstraject beïnvloeden, waaronder de uitsluiting van bepaalde partijen.

Dat ondermijnt volgens hem de fundamenten van de rechtsstaat. Ook uit hij kritiek op de invloed van onwaarheden op de rechterlijke macht.

“Ze hebben geleerd om met onwaarheden de rechterlijke macht naar hun hand te zetten,” zegt hij, verwijzend naar de manier waarop de tegenpartij de rechtspraak heeft geprobeerd te manipuleren.

Hij benadrukt dat het de taak van het Hof is om recht te spreken, zonder de psycholoog of politicus proberen uit te hangen.

“Laat de schuldigen opdraaien voor de gevolgen, anders leren ze het nooit. Spreek recht – dat is jouw taak,” aldus Bhikharie.

Verder haalt hij de veroordeling van Desi Bouterse aan als voorbeeld van hoe gerechtigheid soms wordt getemperd.

“Wat is er bij de veroordeling van Bouterse gebeurd? Er zou toch ook een opstand uitbreken? Eindstand: niets, nada, nul,” zegt hij, waarmee hij de noodzaak onderstreept om altijd het recht te volgen.

Bhikharie waarschuwt voor de gevolgen van het verzwakken van het rechtssysteem. “Worden op deze manier geen criminele geesten beloond, in stand gehouden en beschermd? Door zelf de regels te overtreden en dit als prioriteit goed te praten, schep je jurisprudentie voor klassenjustitie.”

“Zoals een gezin, familie of organisatie door naleving van gemeenschappelijke regels verenigd kan worden, waarbij overtredingen worden gestraft, zo geschiedt dat ook met een natie via het recht en de rechtspraak,” benadrukt hij.

De PVP-voorzitter vraagt zich tot slot af of het Hof niet zelf verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze situatie.

“Heeft het Hof dan niet zelf de besmette kiemen hiervoor gezaaid? Heeft het Hof zich niet schuldig gemaakt aan crimineel denken? Op deze wijze worden volksvertegenwoordigers en een regering voortgebracht.”

“Hoe kunnen we dan van hen verwachten dat zij een objectief, onpartijdig, transparant en sociaal rechtvaardig beleid gaan uitvoeren, terwijl er jurisprudentie is gecreëerd die macht boven rechtsbeginselen stelt?”

“Wat nu gebeurt met de uitspraak van het Hof degradeert ons weer tot 50 jaar geleden”, aldus Bhikharie.