7e JCM Suriname-Indonesië 2023 in Paramaribo

GFC NIEUWSREDACTIE- De 7e Joint Commission Meeting (JCM) tussen de Republiek Suriname en de Republiek Indonesië zal plaatsvinden in Paramaribo, zo werd officieel aangekondigd tijdens de 78e onafhankelijkheidsviering van Indonesië, gehouden in de Ballroom van Royal Torarica.

De viering werd bijgewoond door vooraanstaande hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk, en de president, Chandrikapersad Santokhi.

Ambassadeur Julang Pujianto van Indonesië benadrukte het belang van het versterken van de bilaterale banden tussen Suriname en Indonesië.

Sinds 18 mei 1992 hebben de regeringen van beide landen een Joint Commission Meeting (JCM) in het leven geroepen met als doel de bilaterale betrekkingen op diverse terreinen te ontwikkelen.

Op 9 april 2021 hebben Indonesië en Suriname met succes de 6e Indonesië-Suriname Joint Commission Meeting (JCM) virtueel bijeengeroepen, waarbij is besloten dat de 7e JCM in 2023 in Paramaribo zal worden gehouden. Binnen dit kader zal de bilaterale samenwerking tussen Indonesië en Suriname worden gepland en verder ontwikkeld.

Tijdens de viering van de 78e onafhankelijkheidsviering merkte ambassadeur Pujianto op dat het laatste presidentiële bezoek tussen de twee landen 26 jaar geleden plaatsvond, toen president Soeharto Suriname in 1995 bezocht.

“Ik geloof dat het nu de hoogste tijd is voor de twee landen om opnieuw een presidentieel bezoek te organiseren om de bilaterale betrekkingen tussen de twee broederlijke naties verder te versterken,” benadrukte de diplomaat.

OOK INTERESSANT
Kunnen wij straks nog voedsel kopen in Suriname?

In reactie hierop benadrukte president Santokhi het belang dat de regering hecht aan de culturele, archief- en zusterstad samenwerking tussen beide landen.

Hij benadrukte de noodzaak om kansen te creëren om de banden tussen Suriname en Indonesië verder te versterken, met name gezien het feit dat Suriname de belangrijkste handelspartner van Indonesië in het Caribisch gebied is en fungeert als toegangspunt tot CARICOM voor Indonesië.

Santokhi onderstreepte tevens de solide aard van het partnerschap tussen beide landen, gebaseerd op politieke dialoog, actieve samenwerking en wederzijdse steun op verschillende gebieden van belang.