Unieke hersenoperatie in Sint Vincentius Ziekenhuis

GFC NIEUWSREDACTIE- Op 7 januari heeft een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team in het Sint Vincentius Ziekenhuis een unieke hersenoperatie uitgevoerd bij een 55-jarige patiënte met een hersentumor in de linkerzijde van de hersenen.
Deze tumor lag diep in de hersenen en drukte op de hersenstam, belangrijke slagaders en de hersenkamers. Hierdoor kon de patiënte niet goed lopen en vertraagde het haar denken en handelen.
Bij de operatie werd gebruik gemaakt van neuronavigatie. Een techniek waarbij een infrarood camera op het hoofd van de patiënt werd gericht en – met specifieke oriëntatiepunten op de schedel – gekoppeld aan de magnetische resonantie beelden (MRI) van de hersenen van de patiënt.
De MRI was 1 dag voor de operatie gemaakt om de meest actuele en nauwkeurige informatie te verkrijgen. Met behulp van de neuronavigatie kon de operatie procedure ook vooraf gepland worden, waardoor een kleinere en gerichte benadering kon plaatsvinden.
Tijdens de operatie konden de chirurgen op een beeldscherm het verloop van de tumor-uitsnijding nauwkeurig volgen, terwijl zij met behulp van een operatiemicroscoop delen van de hersentumor verwijderden, zonder het gezonde hersenweefsel te beschadigen. De schadelijke tumorcellen werden voorzichtig los getrild met speciale geluidsgolf apparatuur en gecontroleerd verwijderd.
De operatie duurde zes uren en werd in samenwerking met de medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het SVZ uitgevoerd. De patiënt is voorspoedig hersteld en wordt deze week ontslagen uit ons ziekenhuis.
De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, heeft tijdens een bezoek aan het ziekenhuis zijn waardering uit voor de uitgevoerde neuro-missie. Tevens sprak hij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatie programma op te zetten in het SVZ.