fbpx

14 agenten gedood door Haïtiaanse rebellen

GFC NIEUWSREDACTIE- De oproerpolitie is in opstand gekomen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, uit protest tegen de moord op meer dan een dozijn collega’s door criminele bendes.

De protesterende politieagenten verwijten de regering dat ze geen actie onderneemt.

Meer dan 100 demonstranten blokkeerden straten, verbrandden banden, vernielden beveiligingscamera’s en beschadigden voertuigen.

Volgens lokale media braken verschillende agenten door de poorten van de residentie van de premier en probeerden ze de internationale luchthaven van Haïti binnen te komen.

De Nationale Unie van Haïtiaanse Politieagenten zegt dat sinds het begin van het jaar 14 mannen zijn omgekomen bij aanvallen van verschillende bendes op politiebureaus.

Volgens de Nationale Politie van Haïti zijn alleen al woensdag zeven agenten om het leven gekomen bij een schietpartij.

Port-au-Prince en andere steden worden al maanden geteisterd door escalerende dodelijke bendeoorlogen, en de Haïtiaanse media hebben gemeld dat het land sinds het begin van het jaar een duidelijke stijging van het aantal ontvoeringen heeft gezien.

OOK INTERESSANT
Noord-Korea beweert dat bijna 800.000 zich hebben aangemeld om tegen de VS te vechten

In oktober 2022 deed de regering-Henry een beroep op de internationale gemeenschap voor een multinationale veiligheidsmacht om de orde te helpen herstellen – maar de oproep is tot nu toe onbeantwoord gebleven, ondanks wat meer hulp van de VS en Canada.

Volgens Haïtiaanse mensenrechtenorganisaties beheersen en terroriseren gewapende groepen ten minste 60% van de hoofdstad en haar omgeving en controleren ze de wegen in en uit de stad.

Afgelopen september namen bendes een groot brandstofdepot in de haven van Port-au-Prince in beslag, waardoor de levering van geïmporteerde brandstof werd geblokkeerd en de distributie van voedsel en medicijnen werd belemmerd.

De blokkade dwong veel bedrijven te sluiten en bemoeilijkte de distributie van benzine en gebotteld drinkwater, terwijl de cholera-uitbraak verergerde.

De VN-gezant voor Haïti, Helen La Lime, zegt dat “de situatie in Haïti ernstig is”.