fbpx

100 jaar oude gemeenschap gedwongen te verhuizen omdat Caribisch eiland zinkt

GFC NIEUWSREDACTIE- De 1.200 inheemse Guna-mensen op het eiland Gardi Sugdub in Panama kunnen het niet lang meer volhouden.

Ze verhuizen volgend jaar naar het vasteland omdat hun land wordt overspoeld door het opkomende Caribisch gebied te midden van klimaatverandering.

Ze zullen de eerste inwoners van Latijns-Amerika worden die door de overheid worden verplaatst omdat hun eiland – de thuisbasis van een gemeenschap voor 100 jaar – gedoemd is te verdwijnen onder de stijgende zee.

“Wanneer het tij stijgt, komt het water sommige huizen binnen en moeten de mensen hun bezittingen naar hoger gelegen gebieden verplaatsen,” zei pragnaben Mohan, leraar informatica op de lokale basisschool. Leraren en studenten moeten rubberen laarzen dragen om door water naar klaslokalen te waden, zei hij.

BEKIJK OOK
Doden na aardbeving op Java passeert de 100

De verhuizing naar moderne huizen in de nieuwe gemeenschap van La Barriada eind volgend jaar is gepland voor meer dan een decennium, volgens de Journal.

Gardi Sugdub is een van de 365 eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn, in de San Blas-archipel. Zo’n 39 van de eilanden werden meer dan anderhalve eeuw geleden bewoond door 30.000 Guna, die afkomstig waren van het Colombiaanse en Panamese vasteland.

Ernstige problemen voor de andere eilanden liggen in het verschiet. Velen van hen zullen waarschijnlijk in 2050 onder water staan, zeggen experts.

Foto: Univision