OPINIE – In een schokkende onthulling in het Surinaamse parlement heeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën recentelijk aangegeven dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) ernstig heeft gefaald bij de introductie van de Open Markt Operaties (OMO’s).
De minister beweert dat deze fouten hebben geleid tot een onrechtmatige bevoordeling van banken en verzekeringsmaatschappijen, met een verlies van bijna 5 miljard Surinaamse dollar voor de staat tot gevolg.
De gevolgen van deze vermeende bevoordeling zijn verstrekkend en zullen uiteindelijk op de schouders van de staat en het volk rusten. Dit roept niet alleen vragen op over de genomen maatregelen, maar ook over de verantwoordelijkheid van de regering voor het falen van de CBvS.
Een prangende kwestie is of de betrokkenen bij de CBvS gevolgen zullen ondervinden naar aanleiding van dit financiële debacle. Zullen er koppen moeten rollen?
Het Openbaar Ministerie (OM) zou mogelijk een strafrechtelijk onderzoek kunnen instellen, vergelijkbaar met eerdere acties tegen voormalige hooggeplaatste functionarissen. Het is opvallend dat hetzelfde OM eerder gevangenisstraffen heeft geëist voor vergelijkbare beschuldigingen van benadeling van de staat en bevoordeling van de bank.
De prangende vraag die nu heerst, is of de zaak met betrekking tot de OMO’s een vergelijkbare juridische route zal volgen. Zal het OM opnieuw ingrijpen en dezelfde strenge maatregelen treffen tegen degenen die verantwoordelijk worden geacht voor het financiële verlies van de staat? De verwachtingen van het publiek zijn hoog, gezien de precedenten die zijn geschapen in eerdere zaken.
De onthullingen van minister Raghoebarsing zetten de Surinaamse politiek en het rechtssysteem voor nieuwe uitdagingen. De komende weken zullen cruciaal zijn voor het bepalen van de koers van actie en het herstellen van het vertrouwen in het financiële beheer van het land.
De recente onthullingen tonen niet alleen de gebreken in het financiële beleid van de CBvS, maar werpen ook een schaduw op de integriteit van het Surinaamse financiële systeem en ondermijnen het vertrouwen van het volk in de overheid.
De vraag naar verantwoordingsplicht en gerechtigheid is nu meer dan ooit relevant, en het herstel van vertrouwen zal afhangen van doortastende acties van zowel de regering als het rechtssysteem.
D. Karamat-Ali
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com