Zaalman: Regering Santokhi/Brunswijk is gevaar voor democratie

santokhi chan ronnie brunswijk abop vhp president

Politiek waarnemer Stanley Zaalman trekt aan de noodklok over de explosieve politieke, sociale en economische situatie in Suriname.

Volgens Zaalman is het land onder het bewind van de regering Santokhi/Brunswijk in een neerwaartse spiraal beland, waarbij de fundamenten van de democratische rechtsstaat ernstig worden aangetast.

“Wat er onder de regering Santokhi/Brunswijk afspeelt is betreurenswaardig,” stelt Zaalman. “Ik durf te stellen dat deze regering een gevaar is voor de democratie.”

Zaalman benadrukt dat zijn artikel niet beoogt een volledig beeld te geven van de Surinaamse toestand, maar veeleer enkele essentiële aspecten belicht die volgens hem onmiskenbaar wijzen op de dreiging van sociale instabiliteit en een groeiend wantrouwen jegens de overheid.

Sociale revolutie op de drempel

Zaalman schetst een beeld van een land waar de kloof tussen arm en rijk verder is toegenomen onder het mom van bezitsspreiding. Volgens hem is het volk murw geslagen en heerst er een sfeer van minachting richting de machthebbers.

“De machteloosheid van het volk is in de plaats gekomen van de hinderlijke maar negatieve machtsuitoefening van deze machthebbers,” aldus Zaalman. “De maatschappelijke rust staat op springen.”

Hij waarschuwt voor het gevaar van een sociale revolutie, aangewakkerd door de onverschilligheid en het gebrek aan empathie van de politieke elite. De ongelijkheid in land- en machtsverdeling vormt volgens hem een tikkende tijdbom.

Democratie in gevaar

Zaalman stelt dat de democratie niet alleen ondermijnd wordt door slechte bestuurders, maar ook door de passiviteit van burgers en de manipulatie van de publieke opinie.

“De machthebbers proberen het volk hun wil op te leggen. Zij zijn zo opgegaan in hun eigen belangen dat ze blind zijn geworden voor de noden van de samenleving.”

Zaalman betoogt dat echte democratische instellingen slechts kunnen voortbestaan in een samenleving met een zekere mate van gelijkheid. Zonder sociale rechtvaardigheid blijft democratie volgens hem een façade.

“Dat wij ons momenteel in Suriname op een slapende vulkaan bevinden, is een feit,” besluit hij.