Wroko Foe Mek Moni viert nieuwe mijlpaal: 69 deelnemers gecertificeerd, inclusief 12 personen met gehoorbeperking

Foto-sao-69-1024x768

Het landelijk project Wroko Foe Mek Moni heeft opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt.

Tijdens een feestelijke ceremonie op het terrein van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) aan de Gravenberchstraat, ontvingen 69 deelnemers hun certificaat na succesvolle afronding van diverse vaktrainingen.

Opmerkelijk was de deelname van 12 personen met een gehoorbeperking, die de trainingen met lof hebben afgerond.

De geslaagden zijn opgeleid in de richtingen: textiele werkvormen, elektro huisinstallatie, assistent Kapper-A en barber.

Naast hun certificaat ontvingen alle deelnemers een basisset aan gereedschappen, om direct aan de slag te kunnen als vakman of zelfstandige ondernemer.

Dit past volledig in de missie van het project: mensen toerusten met praktische vaardigheden om hun economische zelfstandigheid te vergroten.

De uitreiking werd bijgewoond door minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken, voor wie dit zijn laatste officiële activiteit in functie was.

In zijn toespraak prees hij de deelnemers, met bijzondere erkenning voor de groep met een gehoorbeperking: “Zij tonen aan dat beperkingen geen obstakel hoeven te zijn voor succes. Laat dit een aanmoediging zijn voor anderen die nog twijfelen aan hun kunnen.”

De minister onderstreepte het belang van inclusiviteit in beleid en praktijk. Hij roemde de aanpak van de SAO, die ervoor heeft gekozen de personen met een gehoorbeperking niet apart, maar juist samen met anderen te laten deelnemen. “Het haalt hen uit sociale isolatie en bevordert gelijkwaardige participatie,” aldus Mac Andrew.

De minister gaf aan dat er nog voldoende middelen beschikbaar zijn om het project verder uit te rollen in alle districten van Suriname.

Hij sprak de wens uit dat Wroko Foe Mek Moni zal blijven bijdragen aan een sterke, weerbare arbeidsmarkt waarin burgers actief hun rol kunnen opnemen als werknemer of ondernemer.

Hij riep de geslaagden op om ambassadeurs van SAO te zijn: “Sta voor kwaliteit, veiligheid en vakmanschap. Stimuleer ook anderen om zich te ontwikkelen. Jullie zijn het bewijs dat investeren in jezelf loont.”

Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van het SAO-bestuur, benadrukte dat de trainingen aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt. “Met deze lichting tonen wij aan dat wij niet alleen opleiden, maar ook daadwerkelijk inspelen op de vraag. Mensen met een beperking maken daar volwaardig deel van uit.”

SAO-directeur Joyce Lapar benadrukte de kracht van levenslang leren. Zij moedigde de deelnemers aan om zich te blijven scholen en aan te passen aan ontwikkelingen in hun vakgebied. “Er is vraag naar vervolgtrainingen. Dat zegt iets over jullie motivatie én de impact van dit programma.”

Een speciaal woord van dank ging uit naar Rosita Etnel, de gebarentolk die als brug fungeerde tussen trainers en deelnemers met een gehoorbeperking. Dankzij haar bijdrage konden zij volwaardig deelnemen en slagen.