fbpx

Wetenschappers ontwerpen ‘tijdmachine’ van menselijke cellen die progressie alvleesklierkanker tegengaat

GFC TECHNOLOGIEREDACTIE- Wat alvleesklierkanker zo dodelijk maakt, is de verborgen en snelle verspreiding ervan.

Nu heeft een ‘tijdmachine die is gebouwd door ingenieurs van Purdue University (VS) een manier gevonden om het verloop van kanker om te keren voordat het zich door de alvleesklier verspreidt.

“Deze bevindingen openen de mogelijkheid om een nieuwe gentherapie of medicijn te ontwerpen, omdat we nu kankercellen weer in hun normale toestand kunnen omzetten,” zei Bumsoo Han, een Purdue-professor in werktuigbouwkunde en programmaleider van het Purdue Center for Cancer Research.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Ruimtetrips miljardairs Bezos en Musk zorgen voor levenslange koolstofvervuiling

De tijdmachine die Han’s laboratorium bouwde, is een levensechte reproductie van een pancreasstructuur genaamd de acinus, die spijsverteringsenzymen produceert en afscheidt in de dunne darm, zo meldt Scitech Daily.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

Alvleesklierkanker heeft de neiging zich te ontwikkelen uit chronische ontsteking die optreedt wanneer een mutatie ervoor heeft gezorgd dat deze spijsverteringsenzymen de alvleesklier zelf verteren.

Als er een manier zou zijn om terug te gaan in de tijd om de kankerachtige acinaire cellen die die enzymen produceren te herprogrammeren, dan zou het mogelijk zijn om de alvleesklier volledig te resetten.

Foto: Purdue University photo/John Underwood