Wetenschappers ontdekken waarom personen overlijden aan een gebroken hart

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers hebben ontdekt waarom sommige mensen sterven aan een gebroken hart.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat langdurig stress lijden voordat je een traumatische gebeurtenis ervaart, zoals de dood van een geliefde, het gebroken hartsyndroom kan veroorzaken – wat medisch bekend staat als het Takotsubo-syndroom.

De aandoening werd voor het eerst geïdentificeerd in Japan in de jaren ‘90 en wordt gekenmerkt door de verzwakking van de hoofdpompkamer van het hart, maar de nieuwe studie heeft aangetoond dat twee moleculen, microRNAs -16 en -26a, verband houden met verhoogde stressniveaus en een sleutelrol spelen bij het veroorzaken van de aandoening.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mannen die denken dat hun relatie is mislukt ‘hebben een hoger risico op voortijdige dood’

Sian Harding, hoogleraar hartfarmacologie aan het Imperial College London, die de studie uitvoerde, zei: “Het Takotsubo-syndroom is een ernstige aandoening, maar tot nu toe is de manier waarop het voorkomt een mysterie gebleven.

“We begrijpen niet waarom sommige mensen op deze manier reageren op een plotselinge emotionele schok, terwijl velen dat niet doen.

“Deze studie bevestigt eerdere studies dat stress en de microRNAs die ermee gepaard gaan, een persoon vatbaar kunnen maken voor het Takotsubo-syndroom in situaties van toekomstige stress.”

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten