fbpx

Wetenschappers ontdekken buitengewone nieuwe soort pterosauriër met meer dan 400 tanden

GFC NIEUWSREDACTIE- Paleontologen uit Engeland, Duitsland en Mexico hebben een buitengewone nieuwe soort pterosauriër ontdekt, gekenmerkt door een verbazingwekkende 400 tanden die lijken op de tanden van een netenkam.

Het opmerkelijke fossiel werd ontdekt in een Duitse steengroeve.

Professor David Martill, hoofdauteur van het onderzoek, van de School of the Environment, Geography and Geosciences van de Universiteit van Portsmouth, zei: “Het bijna complete skelet werd gevonden in een zeer fijn gelaagde kalksteen die fossielen prachtig bewaart.

“De kaken van deze pterosauriër zijn erg lang en bekleed met kleine fijne, gehaakte tanden, met kleine ruimtes ertussen als een netenkam. De lange kaak is als een kluut naar boven gebogen en aan het eind flakkert hij uit als een lepelaar. Er zijn geen tanden aan het einde van zijn mond, maar er zijn tanden helemaal langs beide kaken tot aan de achterkant van zijn glimlach.

OOK INTERESSANT
Wetenschappers kweken ‘hoorns’ op muizen, hopen menselijke ledematen opnieuw te laten groeien

“En wat nog opmerkelijker is, is dat sommige tanden een haak aan het uiteinde hebben, die we nog nooit eerder bij een pterosauriër hebben gezien. Deze kleine haakjes zouden zijn gebruikt om de kleine garnalen te vangen die de pterosauriër waarschijnlijk voedde – ervoor zorgend dat ze door zijn keel gingen en niet tussen de tanden werden geperst. ”

De ontdekking werd per ongeluk gedaan terwijl wetenschappers een groot blok kalksteen met krokodillenbotten aan het opgraven waren.

Foto: Megan Jacobs, University of Portsmouth