Wervelende dans- zangoptredens en boekoverhandigingen tijdens Apravasi Milan

WhatsApp Image 2023 06 03 at 12.27.201

GFC NIEUWSREDACTIE- In het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname wordt in het National Indoor Stadium (NIS) de Ápravási Milan een festival gehouden.

Tijdens dit event heeft president Chandrikapersad Santokhi boekwerken ontvangen van Indra Hu-Ramdas en Hardeo Ramadhin.

De Ápravási Milan wordt georganiseerd door de Organisatie Hindoe Media, OHM, waarbij uitingen van onder andere cultuur, kunst op verschillende manieren wordt tentoongesteld.

Santokhi is zeer ingenomen met de werken. Kinderboekenschijfster, Indra Hu-Ramdas wil met haar boek getiteld “Kamal Ke Phul De Lotusbloem” dat gebaseerd is op een verhaal die ze van haar overgrootmoeder heeft mogen leren, de jongeren stimuleren om te lezen.

Het Surinaamse staatshoofd ziet graag dat haar boekwerken deel uitmaken van de schoolliteratuur. “Wij hebben veel van deze boeken nodig voor ons cultuuronderwijs op de lagere school. Wat onze geschiedenis was en hoe wij samen verder dit land moeten gaan opbouwen”, aldus het staatshoofd.

Het boek van Hardeo Ramadhin gaat over Hindoestaanse pioniers. Het beschrijft de ontwikkeling van de Hindoestaanse immigranten en diens afstammelingen na 150 jaar. De inzet van de voorouders alsook de mogelijkheid tot onderwijs heeft volgens Ramadhin een belangrijke rol gespeeld. ‘Zonder educatie geen natie’ klinkt het bij de overdracht van de pennenvrucht.

OOK INTERESSANT
73 bedrijven zorgen er mogelijk voor dat Surinamers ernstig verslaafd raken aan gokken in casino's

De sfeer zat er goed in met optredens van de zanger Tulsi Malaha, die baithak gáná nummers ten gehore bracht. En verder van de uit Nederland wonende, maar Surinamer voelende zangeres, Angel ArunA, die met haar prachtige stem het publiek bekoorde met een aantal ook zelf geschreven en gecomponeerde Sarnámí nummers.

Hierna was er een wervelend dansoptreden van de dansgroep uit India onder leiding van Rani Khanam. Deze klassieke dansgroep is afkomstig uit de regio Uttar Pradesh en Bihar, vanwaar vele immigranten ook afkomstig waren.

Khanam zelf is afkomstig uit Muzzafarpur, West Bihar (vanwaar Mátá Gauri ook afkomstig is) en heeft opgetreden in diverse landen; heeft dus veel internationale faam verworven.

De avond werd afgesloten met enkele leuke liederen van Raj Mohan uit Nederland, die voornamelijk in het Sarnámí schrijft en zingt. Aan bestaande nummers kan hij een leuke “twist” geven.