Wereld raakt meer bekend met capaciteit Suriname

ramadin

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname vervult functies in diverse regionale en internationale organisaties. Het is niet vanzelfsprekend dat een land gevraagd wordt om deze posities in te nemen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) noemt in een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) enkele functies die Suriname vervult in deze organisaties. “Hierdoor raakt men beter bekend met Suriname, niet alleen als land, maar ook qua onze capaciteit om een internationale rol te spelen,” aldus de minister.

Volgens Minister Ramdin duurt het even voordat men overtuigd is van de capaciteit van een land om een bepaalde functie te vervullen.

“Men moet het land kennen en er vertrouwen in hebben. Men moet weten dat het land de internationaal geaccepteerde waarden van democratie, rechtsstaat en mensenrechten ondersteunt en daar een visie op heeft”, licht hij toe.

Hij is blij met de steun van diverse landen, waardoor Gloria de Mees recentelijk gekozen kon worden als commissaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR).

OOK INTERESSANT
DNL- topman Mungra waarschuwt voor overhaaste verkoop domeingronden

Eric Rudge is bovendien herkozen als lid van het Inter-American Juridical Committee (IAJC) voor de periode 2024-2027.

Er wordt momenteel gewerkt aan het positioneren van Surinamers in onder andere de Associatie van Caribische Staten (ACS). Een belangrijke voorwaarde binnen de ACS is dat men vloeiend Spaans spreekt en andere talen beheerst, naast het beschikken over de vereiste capaciteiten.

Suriname heeft ook een functie te vervullen binnen de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), een organisatie van zeven landen (Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname) die streven naar het beter beschermen van het tropisch regenwoud door middel van concrete maatregelen.

Minister Ramdin is blij dat Suriname gevraagd wordt om leidinggevende rollen te vervullen binnen deze organisaties en zal de komende tijd verder werken aan het invullen van deze posities.

Het feit dat Suriname volgend jaar gastland is van de Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waar 35 landen aanwezig zullen zijn, is een erkenning van Suriname’s status.

OOK INTERESSANT
Handelingen brandstichtende jongeren vastgelegd op camera

Minister Ramdin wijst ook op Suriname’s voorzitterschap van de Caribbean Development and Cooperation Council (CDCC), een orgaan dat advies geeft over de ontwikkelingsproblematiek van het Caribisch gebied. Bovendien is Suriname voorzitter van de ACS Executive Council, met 25 lidstaten.

De minister stelt dat elk land aspiraties moet hebben en dat Suriname actief moet blijven in het vervullen van internationale rollen om vooruitgang te waarborgen.