fbpx

‘Wees lief en zorgzaam voor je hart’

INGEZONDEN– Op 29 september is het Wereld Hart Dag en wordt wereldwijd aandacht besteed aan hoe we één van de belangrijkste organen van ons lichaam, met name het hart, gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

Hart- en vaatziekten blijven doodsoorzaak nummer één ter wereld, resulterend in 18,6 miljoen doden per jaar. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten de eerste doodsoorzaak.

Het risico op hart- en vaatziekten wordt nog groter wanneer iemand rookt, teveel alcohol drinkt, ongezond eet (weinig groente en fruit) en weinig beweegt.

Ook de combinatie van hoge bloeddruk met (hypertensie), suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Specialist waarschuwt: slecht zorgen voor je ogen kan zorgen voor grote problemen

De crisis in de gezondheidszorg die we allemaal meemaken, heeft duidelijk gemaakt dat er dringend behoefte is aan nieuwe manieren om mensen in contact te brengen met de gezondheid van het hart, met name in gebieden en gemeenschappen met minder hulpmiddelen.

Het thema voor dit jaar is daarom ‘Use heart to connect’ (= “Gebruik je hart om verbinding te maken”), met als doel om de kracht van digitale gezondheid te benutten teneinde het bewustzijn, de preventie en het beheer van hart- en vaatziekten wereldwijd te verbeteren. Telegezondheid speelt een grote rol bij het blijven gebruiken van het hart om hart-en vaatziekten te verslaan.

‘Use heart to connect’ gaat over het gebruik van uw kennis, medeleven en invloed om ervoor te zorgen dat u, uw dierbaren en de gemeenschappen waarvan u deel uitmaakt, de beste kans hebben om een gezond leven te leiden. Het gaat over verbinding maken met ons eigen hart, ervoor zorgen dat we ze zo goed mogelijk voeden en koesteren, en de kracht van technologie gebruiken om elk hart, overal, te verbinden.

BEKIJK OOK
Lichaam 94-jarige man in verre staat van ontbinding in woning aangetroffen, mogelijk misdrijf

Tips om het hart gezond te houden

Laat je bloeddruk regelmatig meten. Heel vaak weet men in Suriname niet wat hun bloeddrukwaarde is, terwijl het heel belangrijk is om vroegtijdig te ontdekken wanneer het laag of hoog is zodat ze optijd behandeld kunnen worden.

Neem je medicijnen elke dag in zoals voorgeschreven door de arts/specialist. Verander uw behandeling niet zonder eerst met uw arts te overleggen.

Kies voor gezonde voeding (veel groente en fruit, minder vet, zout, suiker en (bewerkt en rood) vlees.

Verminder alcohol gebruik.

Stop met roken.

Behoud een gezond gewicht.

Beweeg dagelijks voor minimaal 30 minuten, bijvoorbeeld rondjes rennen of fietsen op het erf, touwtje springen, maar ook intensief lopen, harken, bezemen.

Hou je geestelijk gezond. Probeer zoveel mogelijk dingen te doen die je laten ontspannen en vermijd negatieve of inspannende berichten, programma’s en situaties.

In verband met Wereld Hart Dag 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid, m.n. de afdeling Non-Communicable Diseases (Niet-Overdraagbare Aandoeningen) op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), een video laten ontwikkelen over het hart.

Deze is te bezichtigen op de web- en Facebook-pagina’s van het ministerie en BOG, tevens op YouTube.

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected] 

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER