fbpx

Specialist waarschuwt: slecht zorgen voor je ogen kan zorgen voor grote problemen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het overmatig gebruik van computermonitoren en handheld-apparaten is wereldwijd een probleem en heeft zijn eigen term: digital eye strain (DES).

Als de symptomen niet worden aangepakt, kunnen er ernstigere problemen ontstaan.

Volgens topspecialist op ooggebied David Goh, omvatten de symptomen van DES concentratieproblemen, oogspasmen, oogpijn, wazig zien, verminderde gezichtsscherpte en droogheid. Als het langdurig onbehandeld blijft, kan iets genaamd conjunctivale hyperemie optreden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Topexpert legt uit waarom mobiele telefoon kan zorgen voor onvruchtbaarheid

“De droogheid van de ogen kan leiden tot ontsteking van het oculaire oppervlak. Dit leidt tot een verminderde traanproductie, wat leidt tot nog meer droogte. Als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen om deze cyclus te doorbreken, kan er een groter risico zijn op infecties en zweren van het hoornvlies”, zegt hij.

BEKIJK OOK
25- jarige verliefde jongeman ruim anderhalf jaar 'misbruikt' door 41- jarige vrouw

Hij waarschuwt dat vooral contactlensdragers, personen met droge ogen en patiënten met diabetes of ooglidproblemen veel risico lopen. DES kan ook leiden tot progressieve bijziendheid.

“Bij hoge bijziendheid hebben de ogen eerder meer kans op degeneratieve ziekten, zoals staar, glaucoom, netvliesscheuren en bijziende maculadegeneratie.

”Hoewel deze aandoeningen kunnen worden behandeld, is voorkomen altijd beter dan genezen”, zegt dr. Claudine Pang, oogchirurg.

Niet alleen je ogen

Te veel schermtijd kan ook van invloed zijn op onze algehele gezondheid. Ten eerste kan het licht van de schermen onze hersenen overprikkelen, wat slapeloosheid of slaap van slechte kwaliteit veroorzaakt.

Bovendien overbelasten wij onze nek, schouders en rug, wat kan leiden tot pijn en ernstigere problemen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER