fbpx

Suriname heeft een ernstig probleem: erg dom redeneren komt steeds vaker voor

INGEZONDEN- Dat wij in Suriname niet veel respect afdwingen bij de meeste mensen die wonen in het buitenland, heeft een gegronde reden. Een merendeel van onze inwoners komt simpelweg heel erg dom over. Het absurd redeneren, denken of praten schijnt bij veel van onze landgenoten vaker het geval te zijn.

Of er sprake is van onvermogen om het brein goed te gebruiken, een gebrek aan ontwikkeling/scholing of luiheid is vooralsnog onduidelijk voor mij.

Als je dagelijks sommige reacties bekijkt op sociale media, kun je helaas niet tot een andere conclusie komen dat een ruim percentage inwoners van Suriname moeite heeft met het analyseren van de meest eenvoudige zaken.

Vanmorgen las ik op de Facebook pagina van GFC weer zoveel onzinreacties naar aanleiding van een bericht over koken op hout. Dat zou volgens buitenlandse onderzoekers schadelijk zijn voor de gezondheid vanwege de giftige stoffen die daarbij vrijkomen. Voor elk mens met een redelijk denkvermogen is dat heel makkelijk te begrijpen.

Maar er zijn weer een heleboel personen die jammerlijk met argumenten op de proppen komen die totaal nergens op slaan. Een van deze domme redeneringen is: “mijn opa heeft zijn hele leven met hout gekookt en hij is 96 jaar oud geworden. Dus het is onzin dat het koken met hout schadelijk is”.

Dommer, simpeler een eenzijdiger argumenteren en conclusies trekken lijkt mij niet mogelijk! Het vermogen om de andere zijde van het vraagstuk te analyseren lijkt niet aanwezig te zijn bij deze zielen. Hoe staat het namelijk met al die miljoenen opa’s die ook met hout hebben gekookt en door de gifstoffen al vroeg in hun leven zijn gestorven? De ander kant van het verhaal dus!

OOK INTERESSANT
OW start pilotproject ‘Het handmatig ophalen van kanalen’

Hetzelfde onzinargument wordt ook weleens opgeworpen door dezelfde mensen die niet nadenken, maar dan over het roken. “Mijn opa rookte elke dag een heel pak sigaretten en hij is 100 jaar geworden. Het is dus nonsens als doktoren beweren dat je eerder dood gaat door sigaretten te roken”.

Ook hier wordt vergeten dat het merendeel mensen dat een pak per dag rookt eerder het loodje legt. Ook hier wordt weer de andere kant van het verhaal gemist door dom redeneren!

Mijn verzoek aan diegenen die hun verstand niet kunnen gebruiken is, geef alsjeblieft geen commentaar op sociale media als je weet dat je zo beperkt bent. Je geeft ons Surinamers alleen maar schande, in het bijzonder jezelf. Mensen lachen je uit!

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

bekijk ook: In Suriname wil men het niet hebben maar in Nederland wordt ervoor ‘gevochten’