Waarom een groot deel Surinamers al halverwege de maand zonder geld zit

Blut geen geld

Veel mensen in Suriname merken dat hun portemonnee tegen het midden van de maand vaak leeg is.

Dit komt vaak door een combinatie van onrealistische uitgaven, te weinig inkomsten en het ontbreken van een goed budgetplan.

Suriname-analist R. Pinas legt in gesprek met GFC Nieuws Lifestyle uit dat het voor veel huishoudens een uitdaging is om met hun inkomen de maand goed door te komen.

Volgens de waarnemer is het gebrek aan duidelijke financiële planning ook een belangrijke oorzaak.

“Veel mensen hebben geen goed overzicht van hun inkomsten en uitgaven waardoor ze vaak niet weten waar hun geld naartoe gaat.

Dit leidt tot verrassende kosten die niet in het budget zijn ingecalculeerd,” zegt hij.

Dit gebrek aan budgettering zorgt ervoor dat uitgaven sneller oplopen dan verwacht, waardoor er weinig geld overblijft.

Een andere belangrijke factor is de stijgende levenskosten in Suriname. De prijzen van basisbehoeften zoals voedsel, brandstof en medicijnen blijven stijgen.

De analist wijst erop dat deze prijsstijgingen huishoudens dwingen om meer van hun inkomen aan de dagelijkse kosten te besteden, wat de ruimte voor andere uitgaven verder verkleint.

Daarnaast merkt Pinas op dat veel mensen in Suriname weinig kennis hebben van budgetteren en sparen.

“Financiële educatie is hoognodig maar wordt vaak over het hoofd gezien. Mensen zijn zich niet altijd bewust van het belang van sparen en het beheren van hun geld, wat uiteindelijk leidt tot financiële problemen,” legt hij uit.

Hij geeft verder aan dat het verbeteren van budgetteringsvaardigheden en het bevorderen van financiële educatie nodig is om de situatie te verbeteren.

“Met een goede planning kunnen mensen beter omgaan met hun uitgaven en sommigen met een hoger inkomen zelfs beginnen te sparen voor de toekomst,” zegt hij.