De recente kritiek van Suriname- analist Soeroechomento op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is niet in goede aarde gevallen bij het Ministerie van Volksgezondheid.
Soeroechomento, bekend om zijn scherpe analyses, legt uit waarom hij de SEH een nationale schande noemde en welke criteria volgens hem essentieel zijn voor een goed uitgerust modern traumacentrum.
In een interview met GFC Nieuws verduidelijkt de analist zijn standpunt. Hij benadrukt dat zijn kritiek niet gericht is op het toegewijde zorgpersoneel, dat volgens hem meer doet dan hun uiterste best.
In plaats daarvan wijst hij op de structurele tekortkomingen van de overheid in het verstrekken van voldoende financiële middelen voor essentiële apparatuur, het adequaat belonen van het personeel en het aantrekken van hooggekwalificeerd medisch personeel.
“Het is niet eerlijk om de schuld bij het personeel te leggen. Ze werken met de schaarse middelen die ze hebben, maar we moeten erkennen dat er tekortkomingen zijn die snel moeten worden aangepakt,” stelt hij.
Hij vervolgt zijn analyse en schetst de criteria voor een goed functionerend traumacentrum.
“Een goed uitgerust traumacentrum moet directe toegang hebben tot levensreddende apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige beademingsmachines voor patiënten die moeite hebben met ademhalen,” benadrukt Soeroechomento.
Hij vervolgt met de noodzaak van geavanceerde diagnostische faciliteiten, zoals directe beschikbaarheid van een CT-scanner voor gedetailleerde beeldvorming, moderne röntgenapparatuur voor het snel identificeren van trauma’s en verschillende soorten echografieapparatuur voor cardiale echografie, abdominale echografie, vasculaire echografie, trauma- en noodgevallen- echografie en pulmonale echografie.
Maar zijn grootste zorgpunt is het gebrek aan hoger opgeleid medisch personeel dat naar zijn zeggen elk moment beschikbaar zou moeten zijn op de afdeling SEH.
“In een gedegen traumacentrum wordt over het algemeen verwacht dat er 24 uur per etmaal specialisten beschikbaar zijn om direct te reageren op diverse medische noodgevallen.”
“Hierbij is het wenselijk dat specialisten als cardiologen, neurologen, internisten, ervaren traumachirurgen, anesthesiologen, radiologen of hun collega’s in opleiding, direct inzetbaar zijn om snel en doeltreffend te handelen, vooral omdat trauma’s vaak gepaard gaan met complexe medische situaties.
De analist betwijfelt echter of er zelfs een radioloog op de afdeling SEH van het AZP aanwezig is die echo’s kan maken en direct kan interpreteren of met een angiogram- apparaat overweg kan. Hetzelfde zou naar zijn zeggen gelden voor andere medisch specialisten.
De constante aanwezigheid van deze specialisten en/of hun trainees is volgens hem van groot belang om een breed scala aan noodsituaties effectief aan te pakken.
De analist benadrukt dat deze criteria gezamenlijk de sleutel vormen tot het optimaliseren van de SEH- afdeling. Hij doet een dringend beroep op de regering om te investeren in deze belangrijke aspecten om de gezondheidszorg in Suriname te verbeteren.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com