Waarheid of stereotype: Zijn mannen echt grappiger dan vrouwen?

Groep aan het lachen

GFC NIEUWSREDACTIE – Wanneer je aan iemand met een scherp gevoel voor humor denkt, is de kans groot dat je aan een man denkt. Onderzoekers van de Aberystwyth University en de University of North Carolina hebben 28 studies geanalyseerd waarin het humorvermogen van ongeveer 5000 mensen werd onderzocht.

Hun doel was om te achterhalen of het stereotype dat mannen grappiger zijn dan vrouwen enige wetenschappelijke basis heeft.

Hoofdonderzoeker Gil Greengross schreef in Psychology Today: “Hoewel dit stereotype door zowel mannen als vrouwen wordt gedeeld, betekent dit niet automatisch dat het waar is.”

In veel van de onderzochte studies kregen zowel mannen als vrouwen de opdracht om grappige bijschriften te schrijven bij cartoons.

Deze bijdragen werden vervolgens door onafhankelijke juryleden beoordeeld op humor, zonder te weten welk geslacht de auteur had.

De onderzoeksresultaten toonden inderdaad aan dat mannen over het algemeen als grappiger werden beoordeeld dan vrouwen.

Dr. Gil concludeerde dat deze bevindingen suggereren dat mannen gemiddeld genomen een groter vermogen hebben om humor te produceren dan vrouwen.

OOK INTERESSANT
42- jarige dame gaat met krulspelden naar sollicitatiegesprek in Paramaribo

Ze voegde eraan toe: “Op basis van ons huidige begrip lijken mannen gemiddeld genomen een hoger vermogen te hebben om humor te genereren dan vrouwen.”

Hoewel deze resultaten intrigerend zijn, is het belangrijk te beseffen dat humor een zeer subjectief concept is en moeilijk te meten valt.

Het onderzoek werpt vragen op over de oorsprong van dit stereotype en benadrukt dat er meer studies nodig zijn om een dieper inzicht te krijgen in de complexe relatie tussen humor en geslacht.