fbpx

VS: Chinese ballon maakte deel uit van jarenlang spionageprogramma

GFC NIEUWSREDACTIE- De Chinese ballon op grote hoogte die vorige week over de VS trok, is slechts een onderdeel van een jarenlang spionageprogramma waarbij Beijing dergelijke vaartuigen over de hele wereld inzet, zeiden de VS.

De Chinese spionage is al “enkele jaren” aan de gang en stuurt alleen al vier ballonnen over de VS, zei een woordvoerder van het Pentagon.

Op een persconferentie zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de VS tientallen landen hadden geïnformeerd over de volledige omvang van de spionage.

“De Verenigde Staten waren niet het enige doelwit van dit bredere programma, dat de soevereiniteit van landen op vijf continenten heeft geschonden”, zei Blinken tijdens een briefing naast NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Blinken zei dat de VS de komende dagen meer over de ballon zouden onthullen als het stukken van het vaartuig verzamelt, dat zaterdag voor de kust van South Carolina werd neergeschoten.

China heeft beschuldigingen van spionage afgewezen en stelt dat het vliegtuig een eigenzinnige weerballon was geweest.

Gevraagd naar de ballonwaarnemingen, zei Stoltenberg dat het “een patroon van Chinees gedrag bevestigt, waarbij we zien dat China de afgelopen jaren zwaar heeft geïnvesteerd in nieuwe militaire capaciteiten, waaronder verschillende soorten surveillance.” Hij zei dat daar meer spionage in Europa onder viel.

BEKIJK OOK
Russische straaljager botst met Amerikaanse drone boven Zwarte Zee

De opmerkingen wezen op inspanningen van de VS en zijn bondgenoten om details van het incident uit te werken en andere landen te verzekeren dat de harde houding van de Biden-regering – die nieuwe verwijten tussen ‘s werelds twee grootste economieën heeft aangewakkerd – gerechtvaardigd was.

Blinken zei dat de VS informatie over de ballon heeft gedeeld “met tientallen landen over de hele wereld”, zowel vanuit Washington als vanuit Amerikaanse ambassades.

Die verklaring sloot aan bij wat twee mensen die bekend zijn met de zaak zeiden dat het een breed bereik was dat bedoeld was om de zekerheid van de Biden-regering over de mogelijkheden van de ballon om inlichtingen te verzamelen te bevestigen.

De secretaris stelde een reis naar Beijing voor deze week uit en zei dat een bezoek nu het verkeerde signaal zou afgeven over de acties van China.

Tegelijkertijd zei Blinken dat de regering andere landen wilde verzekeren dat het de concurrentie met China op verantwoorde wijze zou beheren – een knipoog naar de angst dat een langdurig diplomatiek geschil zou kunnen overslaan en hen zou kunnen schaden.

Foto: US Navy