fbpx

Vrouwen presteren beter dan mannen, blijkt uit test

GFC NIEUWSREDACTIE- Vrouwen zijn gemiddeld beter dan mannen in het plaatsen van zichzelf in de schoenen van anderen en zich voorstellen wat de andere persoon denkt of voelt, blijkt een nieuwe studie van meer dan 300.000 mensen in 57 landen.

Onderzoekers ontdekten dat vrouwen gemiddeld hoger scoren dan mannen op de veelgebruikte “Reading the Mind in the Eyes” -test, die “theory of mind” (ook bekend als “cognitieve empathie”) meet.

Een fundamenteel onderdeel van menselijke sociale interactie en communicatie houdt in dat we onszelf in de schoenen van anderen plaatsen, om ons de gedachten en gevoelens van een andere persoon voor te stellen. Dit staat bekend als ‘theory of mind’ of ‘cognitieve empathie’.

Decennialang hebben onderzoekers de ontwikkeling van theory of mind bestudeerd, van de kindertijd tot de ouderdom.

Een van de meest gebruikte tests om de theorie van de geest te bestuderen, is de “Reading the Mind in the Eyes” -test (of kortweg Eyes Test), die deelnemers vraagt om te kiezen welk woord het beste beschrijft wat de persoon op de foto denkt of voelt, gewoon door foto’s van het ooggebied van het gezicht te bekijken.

BEKIJK OOK
Mercedes zegt zelfrijdende mogelijkheden Tesla en andere fabrikanten te overtreffen

De Eyes Test werd voor het eerst ontwikkeld in 1997 door professor Sir Simon Baron-Cohen en zijn onderzoeksteam in Cambridge, en werd herzien in 2001 en is uitgegroeid tot een gevestigde beoordeling van theory of mind.

In de loop van de decennia hebben veel onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat vrouwen gemiddeld hoger scoren dan mannen op theory of mind-tests.

De meeste van deze studies waren echter beperkt tot relatief kleine steekproeven, zonder veel diversiteit in termen van geografie, cultuur en / of leeftijd.

De nieuwe resultaten tonen aan dat in de 57 landen vrouwen gemiddeld significant hoger scoorden dan mannen (in 36 landen), of vergelijkbaar met mannen (in 21 landen), op de ogentest.

Belangrijk is dat er geen land was waar mannen gemiddeld significant hoger scoorden dan vrouwen op de ogentest. Het gemiddelde sekseverschil werd gezien over de hele levensduur, van 16 tot 70 jaar.