Vp Brunswijk: Ik denk niet in hokjes

GFC NIEUWSREDACTIE- De dag begon met slagwerk van de Apintie drum, culturu begi en het zingen van het Surinaams volkslied.

Het was zaterdag 23 oktober, herdenking van de wrede executie van M’ma Seri en de vrijheidsstrijders, de sisa’s Flora en Seri, 278 jaar geleden.

Plechtig werd een bloemenhulde gebracht bij het monument van M’ma Seri en de vrijheidsstrijders te Sinabo, in Commewijne, Suriname.

Vicepresident Ronnie Brunswijk maakte gebruik van deze wandeling door het slavenverleden om het belang van samenbundeling voor de ontwikkeling van ons land te benadrukken. Het gaat om elke Surinamer, of het nu Inheemsen, nakomelingen van de tot slaaf gemaakten of nakomelingen van contractarbeiders zijn.

“Ik denk niet in hokjes. Mijn vertrekpunt is de Surinaamse Natie en als zodanig richt ik mij op de ontwikkeling en vooruitgang van de totale Surinaamse gemeenschap”, aldus Brunswijk.

Hij pleite volgens het Directoraat Volkscommunicatie verder voor een sterke eenheid onder de Afro-Surinamers die door hun slavengeschiedenis enorm verdeeld zijn met als gevolg een achterstand op sociaaleconomisch, maatschappelijk en cultureel gebied.

De Federatie fu African Srananman, met als voorzitter Iwan Wijngaarde, die de herdenking organiseerde, zet zich in voor het belichten van de Afro-Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaamse perspectief.

Van de Federatie kreeg Brunswijk een fotolijst met de Surinaamse kaart en een puwema die geschreven is door Celestrine Raalte, in verband met 25 jaar van de Federatie.