Voorstel om gesuikerde frisdrank in Suriname ‘onbetaalbaar’ te maken

Frisdrank prik

Het zou een moedige maar logische stap zijn als de nieuwe regering besluit om alle suikerhoudende frisdranken en andere gezoete dranken fors duurder te maken.

Dat stelt het KIVC in gesprek met GFC Nieuws, dat al jaren pleit voor strengere maatregelen tegen ongezonde gewoonten in Suriname.

De internationale organisatie vindt het hoopvol dat de aankomende regeringsploeg zegt sterker te willen inzetten op ziektepreventie, maar volgens het KIVC moet dat gepaard gaan met stevige ingrepen.

Volgens het instituut is het hoognodig dat de belasting op gezoete dranken met honderden procenten of meer omhooggaat, zodat de uiteindelijke winkelprijs zowat onbetaalbaar wordt. Ook suiker zelf zou een stuk duurder moeten worden.

“We zitten in een situatie waarbij hele gezinnen nauwelijks nog water drinken, maar de hele dag door flessen frisdrank nuttigen, soms al bij het ontbijt,” stelt een woordvoerder van het KIVC.

De gevolgen hiervan laten zich raden. De toename van obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is alarmerend.

Het KIVC verwijst onder meer naar een grootschalige, internationaal erkende studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine waarin overtuigend wordt aangetoond dat het dagelijks drinken van suikerhoudende frisdranken gepaard gaat met een verhoogd risico op meerdere ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden.

De onderzoekers die data verzamelden van meer dan 100.000 volwassenen over een periode van meerdere decennia, concludeerden dat de kans op sterfte door hart- en vaatziekten met ruim 30% toeneemt bij mensen die regelmatig gezoete dranken consumeren.

Maar daar blijft het niet bij. De studie bracht ook een sterk verband aan het licht tussen frisdrankconsumptie en het ontstaan van andere ernstige aandoeningen.

Zo werd een duidelijk verhoogde kans vastgesteld op diabetes type 2, leververvetting, hoge bloeddruk, chronische nierproblemen en bepaalde vormen van kanker, waaronder alvleesklier- en dikkedarmkanker.

Daarnaast werd vastgesteld dat de overmatige inname van toegevoegde suikers de insulineresistentie versnelt en bijdraagt aan ontstekingsprocessen in het lichaam, die op hun beurt weer gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op auto-immuunziekten en cognitieve achteruitgang.

“Dat zijn geen kleine cijfers. We hebben het hier over een sluipmoordenaar die dagelijks genuttigd wordt alsof het niets is.”

Naast prijsverhogingen pleit het instituut ook voor langdurige bewustwordingscampagnes. Via scholen, websites en sociale media moet de bevolking actief geïnformeerd worden over de schadelijke effecten van suikerconsumptie.

“Frisdrank moet net zo’n slechte reputatie krijgen als roken. Pas dan gaat het besef echt doordringen.”

Gezien de gezondheidssituatie in het land, ziet het KIVC een harde aanpak als onvermijdelijk. “We kunnen niet blijven toekijken hoe de bevolking zichzelf langzaam ziek drinkt.”