fbpx

VN-hulpchef verwacht dat dodental aardbeving Turkije-Syrië 50.000 zal passeren

GFC NIEUWSREDACTIE- Het dodental van een enorme aardbeving in Turkije en Syrië zal “verdubbelen of meer” van het huidige niveau van 28.000, heeft VN-hulpchef Martin Griffiths gezegd.

Griffiths arriveerde zaterdag in de zuidelijke stad Kahramanmaras in Turkije, het epicentrum van de eerste beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter die miljoenen levens in de vroege ochtenduren van maandag op zijn kop zette.

Hij zei zaterdag over het dodental in een interview met Sky News: “Ik denk dat het moeilijk is om precies in te schatten omdat we onder het puin moeten komen, maar ik weet zeker dat het zal verdubbelen of meer.”

Tienduizenden reddingswerkers doorzoeken platgeslagen wijken ondanks het vriesweer dat de ellende van miljoenen mensen die nu dringend hulp nodig hebben, heeft verdiept.

OOK INTERESSANT
Introduceer USD als officiële Surinaamse valuta

De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat minstens 870.000 mensen dringend warme maaltijden nodig hebben in Turkije en Syrië. Alleen al in Syrië zijn tot 5,3 miljoen mensen dakloos geworden.

Bijna 26 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toen het zaterdag een flitsoproep lanceerde voor $ 42,8 miljoen om aan de onmiddellijke gezondheidsbehoeften te voldoen.

Het Turkse rampenagentschap zei dat meer dan 32.000 mensen van Turkse organisaties werken aan zoek- en reddingsacties. Er zijn ook 8.294 internationale reddingswerkers.

Foto: Zein Al RIFAI