VLS dient petitie in na uitsluiting DR- en RR-lijsten

VLS Volkspartij leefbaar Suriname

Onder het wakend oog van een groeiende menigte heeft de politieke partij Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) vandaag een petitie overhandigd aan De Nationale Assemblee (DNA).

De aanleiding is de recente uitspraak van het Hof van Justitie (HvJ) over de kandidatenlijsten voor de Ressort- en Districtsraden (RR en DR).

Hoewel het Hof oordeelde dat VLS de procedure correct had gevolgd, worden de RR- en DR-lijsten van de partij desondanks uitgesloten van deelname in zes districten.

Volgens de partij is de uitsluiting niet gebaseerd op de wet, maar op het vaag omschreven “maatschappelijk belang”. In de verklaring stelt VLS:

“Wij hebben niets fout gedaan. En toch worden onze kandidaten uitgesloten. Dit is geen stabiliteit, dit is onderdrukking. Dit is bewuste torpedering van de Trias Politica.”

De petitie roept op tot herstel van het passieve kiesrecht van de betrokken VLS-kandidaten en roept vragen op over de rechtsstatelijkheid van het besluit.

Burgers en politieke waarnemers reageren verdeeld, maar velen zijn het erover eens dat deze situatie de fundamenten van de democratie op losse schroeven zet.

“Als een rechter oordeelt dat alles correct is verlopen, waarom wordt de lijst dan toch afgekeurd? Dit riekt naar politiek gemanipuleerde rechtspraak,” aldus een verontruste burger die aanwezig was bij de petitie-indiening.

Online en op radiofora is de discussie losgebarsten. Sommigen betichten het systeem van politieke vriendjespolitiek, anderen benadrukken het belang van maatschappelijke rust en institutionele stabiliteit.

“Wat is dit voor rechtsstaat waar men openlijk toegeeft dat een partij correct gehandeld heeft, maar tóch wordt uitgesloten?”, vraagt een jongere uit Moengo zich af.
“Je hoeft geen VLS-stemmer te zijn om te snappen dat dit niet klopt.”

Een andere burger zegt:

“Vandaag is het VLS. Morgen is het misschien jouw partij. Wat voor signaal geef je aan jongeren als hun deelname in de politiek willekeurig geblokkeerd wordt?”

Tegelijkertijd is er ook kritiek op de partij zelf:

“VLS roept hard, maar is die partij werkelijk geworteld in alle districten? Of gebruiken ze deze situatie juist om zichzelf op de kaart te zetten?”, aldus een politicoloog.

Toch blijft het centrale punt volgens velen onaangetast: de ongelijkheid in de behandeling van partijen, en de schijn dat rechterlijke uitspraken selectief worden toegepast.

“We horen altijd over democratie, maar als de deelname van partijen op lokaal niveau stelselmatig wordt tegengewerkt – wat blijft er dan over van die democratie?”, vraagt een mensenrechtenactivist.

De partij benadrukte aan het einde van de bijeenkomst dat de DNA-lijsten van VLS wél zijn goedgekeurd, wat betekent dat burgers op 25 mei 2025 gewoon op VLS kunnen stemmen voor De Nationale Assemblee. Toch laat de uitsluiting op districtsniveau volgens velen een bittere nasmaak achter.