VIDS pleit voor uitvoering Kaliña en Lokhono vonnis

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft opnieuw aangedrongen op de uitvoering van het Kaliña en Lokono vonnis.

De VIDS had maandag een regulier overleg met vicepresident Ronnie Brunswijk. Dit vonnis is vijf jaar geleden uitgesproken, maar nog niet uitgevoerd.

VIDS liet volgens het Directoraat Volkscommunicatie de verschillende verplichtingen die de Staat Suriname opgelegd heeft gekregen de revue passeren, onder andere het wettelijk erkennen van de collectieve grondenrechten van de Inheemse en Tribale volken van Suriname, het instellen van een ontwikkelingsfonds voor de Kaliña en Lokono Inheemsen van het Beneden-Marowijnegebied, en het betalen van de proceskosten aan VIDS en haar regionale organisatie KLIM te Marowijne.

“Ik heb aangegeven dat deze regering menens is het vonnis uit te voeren. Er is een presidentiële commissie geïnstalleerd die zich reeds buigt over de grondenrechtenkwestie. De andere aspecten van het vonnis zullen ook worden aangepakt,” aldus Brunswijk.

Overige berichten