VHP: Niemand staat boven de wet, ook Brunswijk niet!

GFC NIEUWSREDACTIE- “Niemand staat boven de wet, ook vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk niet.”

Dit zegt de Surinaamse regeringscoalitiepartij VHP.

Hieronder de reactie van de VHP op uitspraken gedaan door de vp, die tevens voorzitter is van de ABOP:

Tijdens de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam zijn wij als VHP geconfronteerd met zeer ernstige uitspraken van vice president Ronnie Brunswijk. De wetteloze, opruiende en insinuerende uitlatingen van de vice president van de Republiek Suriname, zijn zeer beangstigend.

De vice president zei op de feestvergadering het volgende: “Mi é volg den ontwikkelingen ini a kondre en mi é taigi yu, nobody can touch me.” “Un ne piki no wan sma, omdat nobody can touch me! Ook in het parlement heb ik het gezegd. Als jullie het niet geloven, laten ze het een dagje proberen”. Hij gaf aan dat hij als oud-militair en Junglecommando-leider zijn handschoenen heeft opgehangen. Maar indien hij dat wenst, kan hij deze anytime weer aantrekken”.

OOK INTERESSANT
Frankrijk schenkt Suriname militair materieel ter waarde van 1 miljoen euro om gezamenlijke uitdagingen aan te gaan

Podiumtaal of geen podiumtaal, de uitspraken zijn zeer ernstig. De vice- president geeft een angstig beeld, hij wenst zich niet te houden aan wet en recht terwijl hij zelf plechtig had beloofd dat er nooit een burgeroorlog mag komen. Die uitspraken geven stof tot nadenken.

Hij zorgt met zijn boude en onverantwoordelijke uitspraken voor veel onrust en verwarring in de gemeenschap. De burgerij denkt direct terug aan de binnenlandse oorlog van 1986 waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen.

De ondoordachte uitspraken van de vice- president is een teken van zwak leiderschap en hij ondermijnt daarmee de ook de rechtsstaat. Hij behoort als 2e burger van het land de nationale en internationale rechtszekerheid mede te bevorderen en dient na te laten buitenlandse investeerders af te schrikken. Het zou van goed fatsoen getuigen als hij zijn verontschuldigingen biedt aan de samenleving.

OOK INTERESSANT
Gewapende overval op winkel en woning laat ondernemers gewond en geschokt achter

De VHP betreurt en keurt de uitspraken van vicepresident in de meest ernstige bewoordingen af. De partij zal onder geen beding tolereren dat de rechtsstaat en democratische instituten in ons geliefd Suriname aangetast worden door individuen dan wel in georganiseerd verband. Als partij veroordelen en verwerpen wij in de meest scherpe bewoordingen de uitspraken van de vice- president.

De VHP draagt hoog in haar vaandel de fundamentele vrijheden, vrije meningsuiting, demonstratie en rechtsstaat. De VHP zal niet toestaan dat er inbreuk wordt gepleegd op de rechtsstaat waardoor de veiligheid van burgers in gevaar wordt gebracht.

Wij van de VHP doen een dringend beroep op de regering om de veiligheid en rust te garanderen.