VES pleit voor vrijlating wisselkoers

GFC NIEUWSREDACTIE- Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), pleit ook voor het vrijlaten van de wisselkoers.

Het IMF heeft hetzelfde voorgesteld aan de regering. In het ochtendprogramma Mmanten Taki van 1 maart legde Ramautarsing uit dat het instellen van een minimale en maximale verkoopprijs van de US-Dollar niet zal werken. Deze maatregel geldt vanaf maandag 1 maart waarbij er voor 1 US- Dollar maximaal SRD 16.30 wordt neergeteld.

In zijn motivering geeft de VES-voorzitter aan dat de straatkoers veel hoger ligt dan de maximale verkoopprijs voor 1 US-Dollar. Hij blijft erbij dat deze maatregel geen kans van slagen heeft.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie bij de Centrale Bank van Suriname aangegeven dat de wisselkoers nu niet vrijgelaten kan worden. Hij onderstreept dat de regering de mening deelt van het IMF en de VES, maar wijst erop dat de monetaire stabiliteit van het land eerst op peil moet worden gebracht.

Ramautarsing verwijst naar de periode 2000, toen Suriname, na de regering Wijdenbosch in een financiële malaise was beland. Toen heeft de regering van toenmalig president Ronald Venetiaan ervoor gekozen om de koers vrij te laten, die opliep naar 3600 Surinaamse gulden voor een Amerikaanse dollar. “En nadat het vertrouwen in de regering en de economie was hersteld, kwam er weer rust op de valutamarkt”, aldus de VES-topman.

Verder is Ramautarsing van mening dat de regering zaken te traag aanpakt, met als gevolg, meer verarming.