VES mist kwestie IMF in jaarrede president

GFC NIEUWSREDACTIE- De kwestie van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) is volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), niet goed uit de verf gekomen tijdens de jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi.

Ramautarsing zegt aan ABC dat de president eigenlijk dit vraagstuk heeft vermeden.

“Hij heeft eigenlijk het vraagstuk vermeden. Er speelt een heikel punt. Sinds december zouden wij een board agreement hebben met het IMF, maar die datum werd verschoven. Eind juni 2021 kwam het verhaal dat wij aan alle eisen van het IMF hadden voldaan, maar dan kwam het verhaal dat China en India – de twee grootste schuldeisers van Suriname – en de Groep van Parijs nog akkoord moeten gaan.”

Ramautarsing heeft wel het geloof dat het goedkomt.

Met het IMF programma is ook de weg vrij voor Suriname om aanvullende financiële ondersteuning te verkrijgen van multilaterale organisaties en met name de Wereldbank, Inter-American Development Bank (IDB), en de Caribbean Development Bank (CDB).

Deze ondersteuning voor begrotings- en beleidssteun zal ongeveer gelijk zijn aan het bedrag van US$ 690 miljoen dat door het IMF ter beschikking zal worden gesteld.

Het programma heeft als doel de samenleving, m.n. de minder draagkrachtigen, te beschermen, de overgenomen Surinaamse schuld te saneren, de koers te beheersen, de inflatie te verlagen en de basis te leggen voor een krachtig en duurzaam economisch herstel.

Maandag werd bekend dat de IDB de ondersteuning van US$ 500 miljoen aan Suriname zal geven, ongeacht het besluit van het IMF. Binnenkort reist de IDB-topman af naar Suriname om de samenwerking te bekrachtigen.